Kultur på elskåpen

Den vildsinta affischeringen runtom på stan har länge varit ett irritationsmoment som har förfulat många platser i Stockholm. Anarki har rådit, och de största bovarna har inte sällan varit ganska resursstarka aktörer i kultur- och nöjesbranschen – inte de små kulturaktörerna som man skulle ha större sympati för.

Elskåpen har kommit att både symboliskt och praktiskt hamna i centrum för frågan om affischering. I år gjordes ett försök med tillåten, regelmässig affischering på Fortums elskåp i Stockholms innerstad – och det har fallit väl ut. Därför är det naturligt att nu gå vidare, mer långsiktigt och i större skala.

DN i dag.

Min kulturnämndskollega borgarrådet Madeleine Sjöstedt berättar mer (också i ett pressmeddelande). Detta blir en ”ny och exklusiv marknadsföringskanal” för kulturlivet – musiken, teatrarna, museerna, osv. I takt med behovet och efterfrågan kommer möjligheterna och utrymmet att kunna utökas. Sedan tidigare finns Affischplats Stockholm med ett antal tavlor för fri affischering runtom i stan.

Nu hoppas jag bara att vi kan få bukt med den tygellösa affischeringen på alla möjliga och omöjliga ytor, framför allt från de aktörer som har råd att betala.

5 kommentarer på “Kultur på elskåpen”

  1. Och det här försöket med tillåten elskåpsaffishering, vad kommer det att kost att affischera på dem? För de där små aktörerna som du säger dej ha förståelse för i början av din text, de har inte råd att betala ser du. Jag gissar att det som kommer att hända är att samma stora aktörer kommer att ha sina affischer på elskåpen, men nu får de betala för det istället. Vilket innebär att den enda som skett är att staden fått en inkomstkälla. De små aktörerna får inte mer utrymme för att de stora får betala.

    1. Affischeringen på elskåpen är ju ett samarbete med Kulturdirekt, som samlar aktörer i det fria kulturlivet, så de stora aktörerna göre sig nog icke besvär.

  2. Vänta, innebär fri affischering på elskåp att man behöver betala för det? Jag är inte ett dugg insatt i dina erfarenheter av att vara en småaktör i kulturlivet, men jag är väl medveten om mina egna erfarenheter. Att betala 20 000, en siffra jag hittade på bloggen du länkade till, för en veckas affischering på elskåp är helt otänkbart. Den arrangörsgrupp jag är aktiv i, och alla andra arrangörsgrupper jag har haft kontakt med, har en årsbudget på cirka 20 000-30 000 kronor. Det är redan tillräckligt svårt att få pengarna att räcka ett år som det är nu, att då bränna en årsbudget på att affischera är bara löjligt.

    Jag tvivlar också på att kulturdirekt skulle lägga 20 000 kronor på att annonsera de spelningar jag arrangerar, vilket innebär att jag antingen lägger av helt med affischering eller fortsätter smälla upp dem ”vilt”.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s