Muralmålningar förskönar staden

På lördag ska jag delta i årets graffitidebatt på Art of the Streets, Riksteaterns gatukonstevent. Graffiti är en konstform som ofta väcker debatt och känslor, men legal graffiti borde inte behöva innebära något problem. Oavsett vad man anser om den konstnärliga nivån så måste det handla om vad som sker med tillstånd eller inte. Det som utförs illegalt, oavsett om det kallas (illegal) graffiti, klotter eller rätt och slätt vandalisering, är inget vi kan gå med på. (Se tidigare blogginlägg, Graffiti är också konst.)

Ett sätt att försköna staden, som ger liv åt trista miljöer, engagerar barn, unga och lokalsamhället, och naturligtvis sker med tillstånd, är att arbeta med muralmålningar. Konstinriktningen på målandet kan förstås variera. I Stockholm finns nu med stöd av bl.a. Stockholm Konst sådana aktuella utsmyckningsprojekt kring Citybanans byggplank vid Odenplan, i Husby, och med ett projekt på Livrustkammaren (läs mer hos Förorten i centrum). I höst anordnas ett konvent med besök av hiphop-konstnärer från Atlanta, STHLM-ATL med bl.a. en kollektiv muralmålning i Blå Huset i Tensta.

Atlanta är för övrigt intressant i sammanhanget med ett projekt för att försköna staden med just muralmålningar. Samtidigt arbetar man med att få bort den illegala graffitin. Läs mer i NY Times.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s