Stockholms län behöver fler kulturkommuner

Stockholm är på många sätt Sveriges kulturcentrum. Här finns förstås de stora nationella institutionerna – nationalscenerna och de flesta statliga museer. Men den största offentliga kulturpengen står stockholmarna själva för, genom Stockholms stads omfattande kulturverksamhet: Kulturhuset, som stadens största och landets tredje största besöksmål (2011). Stadsteatern, Nordens största teater. Liljevalchs, vår egen konsthall, grundlagd genom en generös donation. Kulturskolan och förstås alla bibliotek som når stora skaror i alla åldrar. Stadsmuseet som minner om och vårdar vår historia. Den offentliga konsten i våra gemensamma lokaler och på gemensamma ytor. Och så det fria kulturlivet som just står fritt men har möjlighet att söka stöd av kommunala medel.

Drygt 1.000 kronor (1.072 för att vara mer exakt) per invånare satsar vi stockholmare genom kommunen på kulturen. Och det är kultur som kommer många fler än bara stadens egna invånare och skattebetalare till del. Kulturhuset, biblioteken och inte minst Stadsteatern har besökare och publik från hela länet och hela Sverige.

Andra kommuner i vår närhet satsar också på kultur – inte minst Botkyrka. Andra satsar mindre. Danderyd, vars moderate kulturnämndsordförande framträdde i gårdagens SVT Kulturnyheterna, satsar t.ex. knappt 700 (665) kronor per invånare (Kulturrådet, 2009). Nu vill han att Stockholms län ska införa kultursamverkan (kulturkofferten) för att fördela de statliga kulturpengarna. Och han har inget emot om det innebär att statsstödet till Stockholms Stadsteater sprids ut.

Men Danderydsborna, och andra i länet och Sverige, får alltså redan stor del av Stadsteaterns och Stockholms kulturutbud. Ser man till publikundersökningen och vilka postnummerområden de svarande kommer ifrån, är det en inte så liten andel som kommer just från Danderyd. Det statliga stödet för teatern uppgår till ca 50 miljoner kronor. Stockholmarna – i innebörden invånare i Stockholms stad – bidrar med 220 miljoner kronor via koncernen Stockholms Stadshus AB.

Det blir alltså mycket teater för invånarna i hela Stockholmsregionen, för de pengar Stockholms stad satsar.

Samverkan är jättebra men det kräver givetvis att alla är beredda att bidra. Att bara upprätta ytterligare kulturbyråkrati gör ju inte de ganska små statliga pengarna större – tvärtom. Men om Danderyd och andra kommuner vill satsa mer på kulturen, så gärna för mig!

Läs Madeleine Sjöstedts blogg och om hennes öppna brev till ordföranden i Danderyds kulturnämnd.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s