Dags att ordna e-böckerna på bibliotekshyllan

E-böcker behöver finnas tillgängliga via biblioteken – för studenter och för andra. Det behövs en heltäckande lösning. Det gynnar också e-boken generellt.

E-böcker är en gammal, god uppfinning i ny teknisk form. Biblioteken samlar kunskap i form av böcker och andra medier. Självklart har också e-böckerna en given plats i bibliotekens utbud. Tyvärr har det varit en minst sagt krokig väg framåt för e-böckerna i Sverige, inte bara på våra bibliotek. Och det hänger ihop.

Vid utlån av e-böcker finns förstås viktiga frågor att lösa om lånetider, tillgänglighet och ersättningar. Hittills har det varit väldigt dyrt för bibliotek att låna ut e-böcker – man får betala dyrt för varje lån av en medieform som egentligen, rent tekniskt, finns i obegränsad mängd. Det leder också till att väldigt många lånar. Förlag, som helst ser att fler köper än lånar de nya e-böckerna, försöker införa begränsningar. Rapporter som i Kulturnytt i fjol om hur förlag ”tvingar bort e-böcker från bibliotek”visar på problemen som följer. Nu har samma radioredaktion rapporterat om hur begränsningar i e-boksutlåning kan påverka t.ex. läkares utbildning.

Det behövs ett system för den digitala bibliotekshyllan. Madeleine Sjöstedt, som inte bara är kulturborgarråd i Stockholm utan ordförande i kultur- och fritidsberedningen i Sveriges Kommuner & Landsting, vill att kommunerna ska ha en gemensam linje. Det är bra. Parterna behöver komma överens. Vi behöver en heltäckande, hållbar lösning så att studenter och andra lånare och läsare vet vad de har att vänta sig – att böcker finns att låna, och inte försvinner. Kanske kommer det leda till striktare utlåningsförhållanden i framtiden. Det kan det då vara värt för att få ordning på e-bokhyllorna.

Att det finns möjligheter och vägar framåt visar t.ex. Ordfronts överenskommelse med Stockholms stads bibliotek tidigare i år.

Och när e-boken finns på biblioteken i ordnad form kommer den snart att finna sin väg till fler personers e-bokläsare. För böcker som man vill behålla, och läsare som också vill äga böcker, kommer att finnas även i framtiden. Så fler kommer skaffa sig egna digitala bokhyllor.

En kommentar på “Dags att ordna e-böckerna på bibliotekshyllan”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s