Besviken liberal – Folkpartiet vill bevara riksdagsfrälset

Riksdagsledamöter ska i framtiden få rimligare pensionsvillkor. Men nu sittande ledamöter kommer att få behålla dagens generösa regler om de väljs om 2014. Det är principiellt fel, och förtroendeskadligt.

Dagens bortglömda nyhet är att en ”ohelig allians” mellan M, S och FP i konstitutionsutskottet har slagit fast att de gamla pensionsreglerna ska fortsätta gälla dagens riksdagsledamöter även i framtiden.

Att de generösa avgångsvillkoren för tidigare riksdagsledamöter behöver ändras har varit uppenbart för de flesta under lång tid. Personer som lämnar riksdagen i en ålder med många år kvar i arbetslivet ska naturligtvis inte vara ha en arbetsfri försörjning ända till ålderspensionen. Det är mycket bra att detta nu kommer till stånd i bred partipolitisk enighet.

Arbetslinjen ska gälla alla, kort sagt. Men om en del av riksdagsledamöterna efter 2014 – och rätt många kommer ställa upp och även bli omvalda – har kvar de gamla, generösa reglerna så är det inte bara ”orättvist”. Det är principiellt fel att ha olika villkor för samma uppdrag. Och att sittande riksdagsledamöter beviljar sig själva vidlyftiga privilegier är något som verkligen lär skada förtroendet.

Det är en motiverad förtroendeskada – som tyvärr lär drabba det politiska systemet i stort, och spilla över på alla andra politiker, även majoriteten fritidspolitiker som de flesta av oss tillhör.

Argumentet att det handlar om ingångna avtal är knappast tillämpligt på förtroendeuppdrag, förtroende som måste förnyas vid varje val. Om detta skrev jag här på bloggen i februari, apropå en artikel som jag skrivit med Anne-Marie Ekström, Jesper Svensson och Daniel Andersson i tidningen NU.

Jag är i dag oerhört besviken på mitt eget parti, Folkpartiet. Även om S och M hade kunnat driva igenom sin linje själva, hade det varit klädsamt om liberalerna tog ställning mot – och inte för – fortsatt riksdagsfrälse. Detta vill jag förändra om jag får chansen.

Dagens nyhet om bevarade avgångsvillkor för dagens riksdagsledamöter har inte rapporterats särskilt stort, men flera har blockat upp TT:s telegram, bl.a. Metro, Aftonbladet, SvDMSN, Politico samt bl.a. DN utanför webben. Jesper Svensson bloggar.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s