Framtidstro och över 100.000 nya jobb

Nu kommer framtidstron och jobben. Åtminstone om man ska tro Arbetsförmedlingens prognos, baserad på intervjuer med 12.000 arbetsgivare.  116.000 nya jobb väntas de kommande två åren, och merparten i den privata tjänstesektorn.

Fler jobb väntas, inte minst i hotell- och restaurangbranschen. "Utanför en restaurang i Bois de Boulogne" av Hugo Birger, från Wikimedia.
Fler jobb väntas, inte minst i hotell- och restaurangbranschen. ”Utanför en restaurang i Bois de Boulogne” av Hugo Birger, från Wikimedia.

En växande framtidstro inom samtliga delar av arbetsmarknaden och näringslivet – så kan man sammanfatta Arbetsförmedlingens prognos. Och det kommer resultera i över 100.000 nya jobb de kommande två åren.

Arbetslösheten minskar men inte lika fort: från 8,1 procent i år över 7,8 procent nästa år till 7,4 procent 2015. Det beror på att många fler söker jobb – många fler ingår i arbetskraften och står till arbetsmarknadens förfogande. Det är i grunden något oerhört positivt, som jag skrev om förra veckan. Nu gäller det att vi kan förvalta det, med en arbetsmarknad och ett näringsliv som har vilja och förutsättningar att anställa, och arbetssökande och arbetstagare som är rustade med rätt kompetens och kan utnyttja sina möjligheter, kunskaper och talanger.

Tillväxten av nya jobb sker framför allt i den privata tjänstesektorn, inte minst på hotell och restauranger. Andra starka tjänstenäringar är personliga tjänster och företagstjänster.

Ökad efterfrågan på tjänster från såväl privatpersoner som företag är ett mycket gott tecken för ekonomins framtid.

Det är också i tjänstesektorn som många av dem som i dag står längst från arbetsmarknaden har bäst chanser att få jobb och få in en fot.

Läs mer: DN Ekonomi.

En kommentar på “Framtidstro och över 100.000 nya jobb”

  1. De utan utbildning och/eller nyanlända invandrare har NOLL chans.
    Varför inte stoppa invandringen i tex 5 år så att de som redan är här
    kan få en chans till utbildning och arbete?

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s