Dubbelt så många barn ska få delta i El Sistema

2014 blir ett riktigt barnkulturår. Utöver våra tidigare kända satsningar gör vi också en stor utbyggnad av El Sistema. Vårt mål är att dubbelt så många barn ska få lära känna musikens kraft.

El Sistema finns i många länder och städer. Här en bild från Conservatory Lab Charter School i Boston, vars El Sistema-ansvariga Rebecca Levi Winston belönats med ett musikledarpris från Yale (conservatorylab.org)
El Sistema finns i många länder och städer. Här en bild från Conservatory Lab Charter School i Boston, vars El Sistema-ansvariga Rebecca Levi Winston belönats med ett musikledarpris från Yale (conservatorylab.org)

El Sistema handlar om att använda musiken, främst klassisk musik, för kulturell och social utveckling. José Antonio Abreu, som startade det hela, belönades 2009 med Polarpriset. El Sistema har spritts från Latinamerika till många länder och städer – 2013 kom det till Stockholm. Och nu, inför 2014, satsar vi på att nå dubbelt så många barn.

I El Sistema får barn känna musikens kraft, och själva bli utövare. Det handlar om att ge makt och känna möjligheter, att förändra sin tillvaro, att många saker är möjliga. Samarbetspartner är Berwaldhallen och Radiosymfonikerna.

El Sistema finns i områden där Kulturskolan har svårare att nå ut, områden som ofta är s.k. socialt och ekonomiskt mer utsatta än andra delar av Stockholm. Nu satsar vi alltså rejält. ”Under 2014 ska inte ett enda barn gå miste om möjligheten att få pröva kulturens kraft”, som kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt säger.

I morgon tisdag får Sjöstedt och vi andra i kulturnämnden glädjen att fatta beslut om den verksamhetsplan som bl.a. innehåller utvidgningen av El Sistema och våra övriga satsningar på kultur för barn 2014.

Det glädjer en liberal och folkpartist att få vara med om att stärka bildning och kultur – för alla.

Läs mer i Madeleine Sjöstedts pressmeddelande och på hennes blogg: El Sistema byggs ut. Jag har tidigare bloggat om lässatsning för barn och barnkulturår 2014 i Stockholm.

2 kommentarer på “Dubbelt så många barn ska få delta i El Sistema”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s