Utred Nato

Hör Sverige hemma i Nato? Oavsett om man anser att svaret är självklart eller ej borde alla kunna enas om den klassiska och kloka svenska lösningen: En rejäl utredning. Att Socialdemokraterna inte ens orkar eller vågar utreda Sveriges relationer till Nato blir allt mer obegripligt.

NatoflaggaOm den svenska alliansfriheten rådde länge en stark konsensus, som i stora delar överlevde 90- och 00-talens förändrade geopolitiska och säkerhetspolitiska omvälvningar. Folkpartiet stod länge ensamt i att förespråka ett svenskt medlemskap i demokratiernas försvarssamarbete, Nato.

Så inte längre.

Under intryck av de senaste årens förändrade och förvärrade säkerhetspolitiska situation, för Sveriges grannländer men även för oss själva, har dock fler börjat överge det tidigare samförståndet som närmast liknat en trosbekännelse till neutraliteten. (Så sent som i dag beskriver DN en tidigare okänd ubåtsobservation i höstas). Svenskarnas stöd för Nato-medlemskap ökar stadigt (DN/Ipsos). Nu förespråkar alla fyra Allianspartier, inte Nato-medlemskap, men åtminstone en rejäl utredning. Moderaternas nya partiledare Anna Kinberg Batra gjorde en Nato-utredning till en av de tunga sakpolitiska delarna i sitt installationstal (SvD). Folkpartiets Jan Björklund lyfter i dag återigen kravet i Expressen, lagom till konferensen Folk & Försvar, och skriver i sitt nyhetsbrev att Sverige behöver Nato.

Ingen borde kunna ha något emot att en så viktig fråga som Sveriges relationer till den västliga försvarsalliansen utreds. Men Nato är i vissa kretsar fortfarande frågan som inte får ställas. De kretsarna omfattar tyvärr fortfarande den svenska socialdemokratin.

Sverige har sedan länge de facto övergett neutraliteten – och det har faktiskt skett även i ord, genom vår ensidiga solidaritetsförklaring. Vi säger att vi inte kan stå passiva om ett nordiskt land eller en annan EU-medlem angrips; vi förväntar oss samma icke-passivitet från dessa länder, om vi skulle attackeras; men vi undviker nogsamt att svara på frågan hur detta ska gå till. Vi vägrar att ens överväga medlemskap i den klubb av demokratier som har inte bara ord utan även vapen att ta till. I regeringsförklaringen upprepas solidaritetsförklaringen – men i samma regeringsförklaringen försöker den nya S-MP-regeringen återuppliva alliansfriheten. (Se DN:s huvudledare 12 januari; Sten Tolgfors på DN Debatt 10 januari.)

Alliansfriheten har överlevt neutraliteten alltför länge. Folkpartiets mål är att Sverige är Nato-medlem inom fyra år – men även om man inte delar vår uppfattning borde man våga ställa frågorna. Eller räds man att svaren blir alltför avslöjande?

En kommentar på “Utred Nato”

  1. Låt oss åtminstone utreda frågan. Argumentet att vi inte kan utreda frågan för att Ryssland kan uppfatta det som provocerade gör mig mörkrädd. Vi kan inte låta andra styra vår säkerhetspolitik. För övrigt är jag mycket glad att säkerhetspolitik diskuteras mer i Sverige. Det behövs. Det ger möjlighet att skapa rimliga och långsiktiga lösningar.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s