Dold terrass kan bli Stockholms nya soliga servering

Vårt växande Stockholm behöver fler platser för umgänge och folkliv. Landstingshusets terrass på Kungsholmen är en oslipad diamant som skulle kunna bli en träffpunkt, med en solig servering.

SOLSIDAN. Landstingshusets terrass borde utnyttjas bättre, tycker jag. Bild och rubrik från stockholmdirekt.se (foto Per Brandt, text Andreas Jennische).
SOLSIDAN. Landstingshusets terrass borde utnyttjas bättre, tycker jag. Bild och rubrik från stockholmdirekt.se (foto Per Brandt, text Andreas Jennische).

Stockholm behöver fler platser där människor kan träffas, umgås, roa sig och ta det lugnt. Särskilt de soliga, varma veckorna på året är något vi på våra breddgrader gärna vill utnyttja. Om somrarna flockas stockholmare och besökare följaktligen till parker, stråk och vattenhål utomhus, gärna nära vatten. Det är något jag och Folkpartiet vill uppmuntra.

De senaste åren har Stockholm fått flera nya serveringar i trevliga utomhusmiljöer, på gårdar, i grönska, vid och på vatten. En plats med stor potential är Landstingsparken, närmare bestämt den stora terrassen på södersidan av Landstingshuset. Parken används dagtid av dagisklasser, tidningsläsare, solbadare och fikasugna – men mer kan göras för fler!

Landstingshusets terrass skulle kunna bli platsen för en ny servering i soligast möjliga söderläge, från frukost till middag. Det skulle ge ytterligare liv och syfte åt det gamla garnisonssjukhuset, som en gång hade huvudentré mot sjösidan där  terrassen i dag ligger.

I Landstingshuset finns en restaurangverksamhet och ett restaurangkök. Den fysiska tillgängligheten till terrassen borde inte vara några problem, den ligger i nivå med marken på östsidan. Utformning och upplägg behöver naturligtvis fungera utifrån säkerhet och störning för arbetsplatser och de omkringliggande bostäderna – men kan Stadshuset vara ett turistmål året om, bör väl en servering vid Landstingshuset inte vara en omöjlighet?

Verksamheten får förstås gärna också ha ett kulturellt innehåll. Att lyfta fram det gamla Garnisonssjukhuset med dess historia, som säger mycket om Stockholm från 1800-talet och framåt, är dessutom en kulturgärning i sig.

StockholmDirekt och Vårt Kungsholmen skriver om min idé om en servering på Landstingshusets terrass, som jag hoppas ska mottas positivt av de instanser som bestämmer över platsen. Wikipedia om Landstingshuset. Landstingets broschyr om Landstingshuset (pdf). Om konsten i och kring Landstingshuset (pdf).

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s