Rädda Stockholms nattliv

Stockholms nattliv behöver en politisk strategi. Inte för att politisk detaljplanering kan rädda nöjeslivet – tvärtom. Men Stockholms stad behöver skapa förutsättningar, och sluta förstöra, för natt- och nöjeslivet. Vitaliteten på Debaser, Medis eller Stureplan är inget politiker kan kommendera fram.
STUREGALLERIAN. Stora delar av kvarteret Sperlingens backe hotas av rivning. Bild från Stockholm stad, kulturmiljöutskottets handlingar.
STUREGALLERIAN. Stora delar av kvarteret Sperlingens backe hotas av rivning.  Det skulle innebära stopp för nöjesliv, bad och kommers under flera år. Bild från Stockholm stad, kulturmiljöutskottets handlingar.

Är nattlivet i Stockholm hotat? Nej, inte generellt och akut. Det finns förstås gott om uteställen och klubbar – men det finns också hot mot specifika aktörer och ställen som i sig är mycket viktiga. Och det finns ett långsiktigt problem för nattlivet när staden växer och förtätas. Debaser Medis har stängts, efter stadens svikna löften, vilket vi liberaler protesterade mot och försökte ändra. Stureplan och Sturegallerian hotas av omfattande rivningar som kan stänga både affärer, restauranger, badet och uteställen under flera år, vilket vi liberaler också försöker hindra (SvD).

Ett mer långsiktigt bekymmer för nattlivet är svårigheten att hitta bra lokaler i nya och förtätade stadsdelar – platser där det finns utrymme också för sådant som stökar och låter en del.Det är också kultur! Det är lätt att med politiska beslut hindra, stoppa och försvåra för de aktörer och scener som redan finns. Det är betydligt svårare att med politiska beslut få fram nya aktörer, scener och inte minst kluster och kvarter fulla med nöjes- och nattliv. Såväl vi liberaler som arkitekten och debattören Alexander Ståhle har uppmärksammat behovet att tänka på musikscenerna när staden växer (Mitt i).

LIVE I MEDBORGARHUSET. Debaser Medis öppnade 2006, då bland annat Slagsmålsklubben uppträdde. Foto: Rickard Laurin via Wikimedia
SVÅRT MED POLITISKA BESLUT. Debaser Medis öppnade 2006, då bland annat Slagsmålsklubben uppträdde. Foto: Rickard Laurin via Wikimedia

Varför är nöjeslivet viktigt? Varför ska politiker och allmänhet bry sig? Själv går jag inte ofta på nattklubb eller rockkonsert – men jag ser det stora värdet, för många av mina vänner och medmänniskor, för stockholmare och besökare, och för en levande stad.

Stockholm behöver helt enkelt en strategi för nöjes- och nattlivet. Det handlar inte om att politiker ska detaljplanera och peka ut var nöjeslokaler och scener ska ligga – det handlar om att skapa förutsättningar för det nya, i stadsplaneringen, som tillståndsgivare och fastighetsägare. Och om att inte i onödan förstöra det som finns och fungerar. Om detta har vi liberaler lagt en motion i Stockholms kommunfullmäktige (se längre ned).

Liberalerna och jag har den senaste tiden setts flitigt i debatten om nöjes- och nattlivet:
SvD kulturdebatt med mig och Lotta Edholm: Nöjeslivet måste in i stadsplaneringen
Allt om Stockholm har intervjuat mig: ”Det är ett slag mot Stockholms nattliv”
Stockholmdirekt debatt: Jonlund: Nu måste Stockholm rädda nattlivet

Uppdatering: 12 januari uppmärksammas mitt och Liberalernas förslag om nöjes- och nattlivet av Allt om Stockholms klubblivsblogg: Stockholmspolitiker i debatt om klubblivet – ”viktigt att kunna dansa natten lång”.

Motion om att ta fram en strategi för nöjeslivet

Vi liberaler vill att Stockholm ska leva hela dygnet. Det handlar om att låta affärer och kulturverksamheter ha öppet längre. Att kunna köpa mat även en sen timme. Att gå på konsert eller dansa natten lång. En stad som fungerar dygnet runt blir tryggare och gör människor gladare än om allt stänger efter kontorstid. Detta innebär att musikplatser och konsertlokaler, liksom krogar och handel av olika slag måste få plats i stadsplaneringen.

På senare tid har vi tyvärr fått se flera av Stockholms mest uppskattade konsertlokaler bomma igen, på grund av att staden bygger om och renoverar de fastigheter som de ligger i. På Söder har konsertlokalerna Tantogården och Debaser Slussen redan stängt, och snart förvinner Debaser Medis och Göta Källare. På andra sidan staden larmar hyresgäster om att Stureplanprojektet (Sperlingens backe) innebär att en av stockholmarnas mest älskade mötesplatser försvinner under uppemot sju år. Även där behöver nöjeslokaler stänga och handeln försvinner.

Konsert- och nöjeslokaler går inte att flytta på hur som helst och ställer särskilda krav på sin omgivning. Liksom ateljéer och verkstäder ställer de krav och tar plats, i stadsrummet och ljudbilden – samtidigt som de tillför stora värden, förhöjer livskvalitet och gör staden mer attraktiv. Därför är det extra viktigt att slå vakt om de få fungerande konsertlokaler som staden har, och att i nya stadsbyggnadsprojekt bevaka även förutsättningar för kultur, konserter och nöjen. Några sådana ambitioner verkar den rödgrönrosa majoriteten tyvärr inte ha, av den senaste tidens utveckling att döma. När Stockholm växer måste vi se till att bostäder och infrastruktur byggs i hela staden. Men för Liberalerna är det självklart att vi också måste satsa på det som gör Stockholm till en attraktivare och friare storstad; kulturen och det levande stadslivet.  Då måste vi värna både dagens och framtidens verksamheter.

Med anledning av det ovan anförda  yrkar vi:

Att staden tar fram en strategi för hur ett levande nöjes- och kulturliv ska värnas och möjliggöras när staden växer.

Stockholm den 17 november 2016

Rasmus Jonlund (L)
Björn Ljung (L)
Anne-Lie Elfvén (L)

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s