Sorgligt slut för Park

Park på Sturegatan ska stänga. Det är sorgligt för alla som älskar bio, vackra hus och levande kulturhistoria.

En av Stockholms äldsta biografer – Park på Sturegatan – ska stänga (SvD ). Det är sorgligt. En del av Stockholms filmhistoria går i graven, men också en viktig bit av stadens kulturhistoria. Film och bio har under hundra år varit en viktig del av stockholmarnas liv, en del av det som gett staden dess puls – och färg. Inte minst genom många innovativa, fantasieggande namn och färggranna neonskyltar.

Park som lokal kommer säkerligen bestå, liksom dess neonskylt, men med nytt innehåll (Stockholmdirekt). Det är bättre än inget. Men kulturhistorien ligger inte bara i husen och byggnadsdetaljerna, utan i verksamheten. I kontinuiteten till biobesökare som upplevt glädje, sorg och drama sedan 1941. Sådant bör beaktas t ex när det gäller möjlighet att få skapa smidiga lösningar och t ex göra lokaler tillgängliga. Hellre en levande, något modifierad lokal, än en stängd!

Allt har sin tid, kan man tycka, och tiden har kanske gått ifrån stora singelbiografer. Ingen utifrån kan säga vad som varit hindren och problemen för biografen Park. Ändå önskar jag att den kunde ha fått fler chanser. Vilka biografer som finns eller försvinner är inget politiskt beslut, men politiken kan underlätta eller försvåra. Och den nya höjda biomomsen – som anges som ett skäl till Parks nedläggning – är i högsta grad ett politiskt beslut.

Allt mer film konsumeras i våra hem – med streaming-tjänster och smarta TV-skärmar. Gemenskapen i film på bio uppskattas dock fortfarande av många. Projektet för ”vuxenbion” Capitol på S:t Eriksgatan väckte stort intresse och drog in stora summor i s k crowdfounding (Allt om Stockholm).

Sverige behöver en filmpolitik som främjar inte bara filmskapande utan också visning av film. Och vi behöver en byggnads- och stadsmiljöpolitik som värnar årsringar i form av historiska hus och samtidigt tar hänsyn till det levande innehållet.

Uppdaterat: Skriver hos Stockholmdirekt om att inte låta Park sluta som Draken, som en lagerlokal.

Bild på hur Park lyser upp Sturegatan. Foto: Mattias Ek, Stadsmuseet.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s