Snabbt ja till snubbelstenar i Stockholm

”Snubbelstenar” är till för att minnas historien, och förintelsens offer. För Liberalerna är det självklart att de ska finnas även i Stockholm – för nazismens offer har vandrat på och levt även vid våra gator.

50.000 snubbelstenar syns runtom i europeiska städer. De finns där för att påminna om offer för förintelsen. Om judar, romer, homosexuella och andra som i den förvridna nazistiska tankevärlden var mindre värda människor, och skulle utrotas från jordens yta. Människor som en gång levt sina vardagsliv mitt ibland andra, innan de försvann.

Stockholm har hittills sagt nej till snubbelstenar. Det var en total nyhet för mig innan jag läste Ola Larsmos reportage i DN i helgen. Tillsammans med mina liberala vänner i kulturnämnden, Hanna Gerdes och Anne-Lie Elfvén, tog jag omedelbart initiativ att ändra på det, i form av en skrivelse som vi kommer att lägga i nämnden (se nedan). DN skriver också om vårt initiativ. Vi får se om skrivelsen behövs; stödet för snubbelstenar i Stockholm verkar stort och uttrycks tydligt även av kulturborgarrådet Roger Mogert. Judiska församlingen är positiva, och Forum för levande historia är själva initiativtagare.

Snubbelstenar borde kunna förverkligas snabbt i Stockholm – och ett preliminärt besked ges redan innan Forum för levande historias möte i frågan, i morgon kväll!

Uppdaterat: Även TT (SvD, Metro m fl) uppmärksammade vårt och andras stöd för snubbelstenar. Nu gäller det att omvandla allt politiskt stöd i praktisk handling. Och göra det till en kultur- och konstfråga, inte en trafikfråga (annat än rent praktiskt i utförandet).

Liberalerna Stockholm stad
Skrivelse till kulturnämnden

Inför ”snubbelstenar” till minne av Förintelsens offer

Fäst blicken i gatan. Det är något som blänker. En gatsten som skiljer ut sig, med ett namn, och några årtal. Så uppmärksammas och hedras offer för Förintelsen i många europeiska städer. Det bör förverkligas även i Sverige.

Förintelsen tillhör de allra grymmaste delarna av mänsklighetens historia. Det är en uppgift av avgörande betydelse hur vi säkrar kunskap och förståelse om detta fasansfulla, i nya generationer, i tider när vi ser högerextrema och faktaresistenta krafter växa, och i en snar framtid utan några som själva bevittnade, upplevde, överlevde, då vi får klara oss utan de som själva kan berätta.

S k ”snubbelstenar” handlar inte om att få fotgängare att snava, eller göra det svårare för rullstolsburna att ta sig fram. Det handlar om att få oss att snubbla till i våra vardagliga tankar – att se hur det vardagliga för vissa personer, som en gång vandrat på samma gator, förbyttes i grym tragedi. Inte genom någon olyckshändelse, utan genom planlagd ondska.

I Stockholm finns minnesmärken över förintelsens offer vid stora synagogan och det angränsande Raoul Wallenbergs torg. Detta rör släktingar till svenska judar – men även andra, judar och andra, med koppling till Sverige, som försvann i nazisternas mordapparat. Författaren och skribenten Ola Larsmo ger exempel i en läsvärd artikel i DN (”Monument över dem som skulle raderas”, DN Kultur 170219, dn.se 170218): Läraren Arnold Herrmann, handelsresanden Hans Eduard Szybilski. Människor som dessa sökte en framtid i Sverige men dog till slut i förintelsen.

De s k snubbelstenarna är ett sätt att minnas dem som försvann i förintelsen, och att visa att de fanns i vardagen, runtom i staden, mitt ibland stockholmarna – innan de försvann. Det handlar om glimtar av människoliv, och att visa att de som finns runt om i hela Stockholm, inte begränsat till en plats. En gatsten, i samma storlek och på samma nivå som andra, men med annan utformning i material och framför allt genom sin inskription, läggs ned i trottoaren vid platser där de berörda personerna levt, verkat eller passerat.

”Stolpersteine” har sitt ursprung i Tyskland, på initiativ av konstnären Gunter Demnig, ”för att hedra minnet av judar, romer, homosexuella och aktiva i motståndsrörelsen, som fördrevs eller förintades av nazisterna 1933–1945.” Över 50 000 stenar finns nu i bl.a. Tyskland, Österrike, Ungern och Norge. DN nämner också de ord från Talmud som Demnig citerar: ”En människa är bortglömd först när namnet är bortglömt.”

Stockholm och Sverige uppmärksammar förintelsen på olika sätt men det finns anledning att göra mer, att belysa fler människoöden, och fler aspekter på de svenska kopplingarna. Historien måste ständigt hållas aktuell.

Införande av ”snubbelstenar” har tidigare diskuterats i staden, på initiativ av Forum för levande historia. Förslaget förverkligades inte med hänvisning bl.a. till tillgänglighet. Det finns dock ingenting, utöver själva begreppet ”snubbelstenar”, som talar för att dylika minnesmärken skulle försämra framkomligheten för vare sig fotgängare eller rullstolsburna. Det handlar om att ”snubbla till” visuellt och tankemässigt. Givetvis ska tillgängligheten garanteras vid genomförande av projektet.

En annan invändning gällde att ”påminnelser av tragisk art eller dramatiska uppskakande händelser inte enbart är av positivt slag”; att snubbelstenar kunde upplevas skrämmande. På den invändningen svarar vi: Ja, den ”risken” finns. Och det är i så fall inget negativt. Hela avsikten är att uppmärksamma skrämmande och – för att uttrycka det milt – negativa händelser, erfarenheter och av människan orsakade tragedier.

Ett projekt med snubbelstenar bör genomföras i Stockholm i samverkan med Forum för levande historia, och samråd med berörda och relevanta samarbetspartner, t ex Judiska församlingen, Judiska museet, andra kultur- och MR-aktörer.

Vi vill mot bakgrund av ovanstående fråga förvaltningen om förutsättningarna för ett genomförande av ”snubbelstenar” i Stockholm, samt hur och var ett sådant initiativ lämpligen genomförs.

Rasmus Jonlund, vice ordförande
Hanna Gerdes, ledamot
Anne-Lie Elfvén, ersättare
Liberalerna i Stockholms stads kulturnämnd

Bilden ”klipp” från DN.se, 19 februari 2017.

En kommentar på “Snabbt ja till snubbelstenar i Stockholm”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s