Freda biblioteken – porta fridsstörarna

Ingen ska behöva vara rädd på biblioteket. Varken besökare eller anställda. För att stoppa hot och trakasserier borde besökare som upprepade gånger bryter mot ordningsregler få tillträdesförbud.

Biblioteken ska vara en frizon – för dem som behöver en lugn vrå, vill resa i fantasins världar, söka information eller plugga. Biblioteken ska inte vara en frizon för stök, hot och trakasserier. Tyvärr är situationen med ordningsstörningar fortfarande allvarlig på flera av landets bibliotek. En liknande diskussion har förts om problem med hot och övergrepp i badhus och simhallar.

Förra hösten uppmärksammades otryggheten på svenska bibliotek stort. Vi liberaler i Stockholm tog initiativ till trygghetsskapande åtgärder, och ville framför allt att medarbetarna på biblioteken tydligt skulle känna att uppdragsgivaren står bakom dem. Dessvärre har problem återkommit, på olika bibliotek. Det förekommer också på många andra håll i landet. Journalisten Paulina Neuding har uppmärksammat otryggheten på bibliotek på flera sätt, senast i en artikel om situationen på två bibliotek i Västerås (Expressen: Stöket får biblioteket att inte våga ha öppet).

I Stockholm har Stadsbiblioteket nu tagit fram nya ordningsregler och ska bl.a. skylta olika zoner, för barn och unga, café osv (SR Stockholm). Det är bra. Men det räcker inte. Problemet på biblioteken är inte bara stök, utan värre än så. Trygga bibliotek handlar inte om att hyscha besökarna och hålla det knäpptyst; det handlar om att stoppa hot och trakasserier mot både personal och besökare.

Biblioteken måste vara trygga för alla i alla delar av Stockholm (och Sverige). För vissa barn och unga är det den enda möjligheten att få lugn och ro att studera. På biblioteket ska du kunna starta och göra din resa i kunskapens och fantasins världar. Då måste det råda biblioteksfrid. Och då måste fridsstörare i sista hand kunna avvisas och inte få komma tillbaka.

Vi liberaler i kulturnämnden föreslår nu att staden undersöker om och hur man man rättssäkert kan utfärda tillträdesförbud för upprepade och oförbätterliga ordningsstörare. Stadens socialdemokrater har svängt i frågan om att kunna utfärda tillträdesförbud på simhallar, och uppvaktar nu sina partikamrater i regeringen om det lagliga stödet för en sådan åtgärd. Det kunde behövas även för biblioteken. Se vår skrivelse nedan!

Expressen rapporterar om vårt förslag om biblioteksfrid och tillträdesförbud.

Uppdaterat 9 januari: I dag skriver jag om biblioteksfrid och tillträdesförbud på SvD Brännpunkt. 13 januari: Fackförbundet Dik:s tf ordförande bemötte mig en replik, och jag skriver slutreplik ”Bibliotekens uppgift får inte äventyras”. Vi får också stöd av BLT:s ledarsida: Porta stöket från bibblan.

Uppdaterat 16 februari: Skriver också hos Dagens Samhälle om biblioteksfrid, i yttersta fall med möjlighet till tillträdesförbud.

Skrivelse om tillträdesförbud till stadens bibliotek

Stök och otrygghet på Stockholms bibliotek har blivit en lång och mycket tråkig följetong. Senast i raden av utsatta bibliotek är Årsta, som nyligen tvingades stänga på grund av personer som betett sig hotfullt, kastat böcker och skrämt andra besökare. För oss som liberaler är det oacceptabelt att personer tar sig friheter och gör biblioteken till sina ”uppehållsrum”.

Det här handlar inte om folk som pratar ”för högt”, utan också om reella brott. Hot, kränkningar och narkotikaförsäljning har ägt rum inne på biblioteken. Lika lite som vi ska acceptera att människor blir utsatta för våld, hot och trakasserier på torget, lika lite ska vi göra det på biblioteket.

Biblioteken är tillgängliga och öppna för alla; det är en styrka men innebär också att det är lätt att gå dit och hänga och störa. Men det är inte bibliotekariernas uppdrag att agera väktare. Biblioteken måste få hjälp att upprätthålla ordningen och komma tillrätta med problem.

En liknande situation har uppstått på badhus i staden. Även där har Liberalerna under en längre tid krävt att badpersonalen ska få de verktyg som krävs för att upprätthålla ordningen. Efter en lång tid av anmälningar om hot, våld och sexuella trakasserier på främst Eriksdalsbadet har majoriteten i ett brev till regeringen bett om lagstöd för att kunna stänga av personer som begår brott på stadens simhallar. Man upplever alltså att det inte går att upprätthålla ordningen i stadens simhallar utan en sådan lag.

Nu måste vi fråga oss vilka verktyg biblioteken på motsvarande sätt har och behöver för att kunna trygga sina bibliotek, med respekt för rättssäkerheten. På samma sätt som majoriteten tillskrivit regeringen om behovet av lagstiftningsförändringar för att komma tillrätta med trakasserier på badhus bör de också göra det för att säkerställa att biblioteken har de verktyg som behövs.

Bibliotekspersonal ska ha stöd och uppbackning av arbetsgivaren, och fridsstörare ska avvisas. Den som inte sköter sig bör inte få vistas på biblioteken. Biblioteken måste få vara den lugna och trygga frizon de är tänkta att vara. I Stockholm bör råda biblioteksfrid.

Liberalernas linje är följande: Den som inte sköter sig bör inte få vistas på biblioteken. Bibliotekspersonal ska ha stöd och uppbackning av arbetsgivaren, och fridsstörare ska avvisas. En lösning vore att i extrema fall av upprepade fridstörningar utan bättring, och efter noggrann prövning, kunna stänga av enskilda besökare. Liberalerna vill därför utreda om och hur detta kan göras på ett rättssäkert sätt

Med anledning av vad som ovan anförs vill vi ha svar på följande frågor:

  • Hur ser förvaltningen på möjligheten att neka tillgång till biblioteken för besökare som upprepat stör ordningen på stadens bibliotek?
  • Hur ser bibliotekens beredskap ut att ta in t.ex. väktare för kortare eller längre tid?
  • Hur ser samarbetet med polisen kring bibliotek som är utsatta för stök ut?

Bild: Interiör från Hagsätra bibliotek.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s