Tryggare Hornsberg – även på vatten

Alla ska vara fria att röra sig vid Hornsbergs strand – på land och vatten. Då måste vi göra något åt fartdårar på vattenskotrar.

Alla ska kunna njuta av sommaren vid Hornsbergs strand. För att alla ska vara fria att röra sig tryggt, behöver vi människor respektera varandra. Det mesta fungerar förstås bra, och situationen med det hårda trycket i Hornsberg har blivit lättare och bättre med de åtgärder som vidtagits de senaste åren (allt från ordentliga toaletter och status som badplats till sommargågatan).

Tryggheten kan ökas ytterligare genom kommunala trygghetsvakter. Polisen kan inte alltid finnas på plats – trygghetsvakter, som Liberalerna har föreslagit, kunde vara det oftare och med sin närvaro jobba förebyggande.

Ett särskilt problem är säkerheten på vatten. Trots badplats och hastighetsbegränsning är fartdårar på vattenskotrar en stor fara, för sig själva och andra. Här kan vi verkligen tala om bristande respekt för andra människors trygghet och frihet att vistas på, i och vid vattnet.

Efter diskussion med mina liberala vänner i stadsdelsnämnden kommer vi från Liberalerna föreslå att staden försöker göra något åt problemet med vattenskotrar. Förarbevis vore rimligt. I väntan därpå – ett lokalt förbud? Det är något liberaler i det längsta ska undvika, men efter flera års problem utan bättring är det motiverat, för att skydda andra. Lokaltidningen Vårt Kungsholmen har talat med mig. Läs också gärna mer i vår skrivelse, nedan!

Öka säkerheten och rörelsefriheten i Hornsbergs Strand

Med säsongerna byter Hornsbergs Strand skepnad – och blir med solen och värmen ett sommarparadis för människor från hela Stockholm. Efter några år har rutinerna börjat sätta sig kring allt det som behövs för att detta sommarparadis ska fungera så smidigt som möjligt. Lekande barnfamiljer, solbadande ungdomar, närboende som tar sina morgon- och kvällsdopp, glada restauranggäster, flanörer som njuter av utsikten: Vi är många som ska samsas på en liten strandpromenad och angränsande gata och vatten!

Mycket fungerar bättre nu än i början. Tack vare bland annat Liberalernas trägna påverkansarbete blev det äntligen lagligt att bada och vi fick bojspärrar mot farleden. Sommargågatan gör mycket för en säkrare och lugnare miljö utan snabbkörande bilar. Toaletter och sopkärl är en trång sektor som kräver löpande bevakning för att klara kapaciteten. Polisen gör sitt bästa för att vara synlig och motverka ordningsstörningar såväl på land som vatten.

En del återstår dock att göra.

En tidig sommarsäsong som i år innebär ett glapp innan sommargågatan öppnas – då det snabbt kan bli säkerhets- och bullerproblem med biltrafiken.

Badstegarna behöver ses över för att hålla och inte riskera att ge klämda tår och fingrar.

Polisens resurser räcker inte för att bevaka tryggheten på land och vatten i den utsträckning man hade önskat. Liberalerna har föreslagit kommunala trygghetsvakter, bl a som en del av vårt förslag om en trygghetsmiljard över tio år, vilket skulle kunna bidra till tryggheten i Hornsberg under sommardagar, kvällar och nätter.

Vattenskotrarna är ett stort och återkommande problem. De framförs i höga hastigheter, lägger till vid och startar från strandpromenaden, och utsätter både sig själva, badande och än mer människor i kajaker, kanoter och småbåtar för stora risker (se bilder tagna av en närboende). Möjligheten att införa ”körkort”, förarbevis, har dragits i långbänk av regeringen trots riksdagens 2014 tillkännagivna önskan. Dock finns möjlighet att utfärda lokala regler för var vattenskotrar får framföras.

Liberalerna vill därför föreslå, och fråga stadsdelsförvaltningen om möjligheten att,

– Tidigarelägga sommargågatan vid behov, utifrån väderlek och trycket i området.

– Uppvakta regeringen om kravet att skyndsamt införa förarbevis för vattenskoter.

– Införa förbud mot att framföra vattenskoter utanför Hornsberg, i Karlbergskanalen och ned till Stadshusbron.

– Införa kommunala trygghetsvakter som skulle kunna höja tryggheten genom synlighet och vid behov ingripanden i bl.a. Hornsberg.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s