Borgerlig men ingen bracka

Är du borgerlig, min vän? Javisst, svarar jag!

Liberala nyhetsmagasinet NU ställer i senaste numret (48/2018) frågan om begreppet  borgerlig. Är det något positivt, och något värt att bevara och bejaka? För min del blev svaret ja. Här är mitt bidrag.

Rasmus Jonlund

Liberal och kulturnämndens ordförande, Stockholms stad

En borgerlig tillhörighet är inget att skämmas för. Som alla gruppetiketter är det ett begrepp som kan skava, och laddas med både positiv och negativ laddning. För mig överväger det positiva – kanske för att vara lite motvalls mot den socialistiska vänster som gärna stämplat alla till höger om Socialdemokraterna, och ibland dem också, för ”borgarbrackor”.

Liberal är min ideologi och min partipolitiska hemvist. Här finner jag mitt politiska credo. Principerna för hur ett samhälle bör styras och regleras, eller inte regleras. Här står också många strider om definitioner. Ofta får vi, som kombinerar marknadsliberalism med kulturradikalism och social reformism, höra att vi inte är riktiga liberaler. Min liberala uppfattning är att liberal – det kan man vara på olika sätt. Något för dem med en snävare definition att begrunda.

Borgerlig har å andra sidan varit ett bredare begrepp – dels som beteckning på den icke-socialistiska partikonstellation som tillbringade många år i opposition mot en närmast hegemonisk socialdemokrati, dels som ett mer sociokulturellt begrepp.

För mig är borgerlighet något vackert. Borgerliga värderingar – det handlar i ett historiskt perspektiv om meritokrati och bildningsideal. Om reform istället för revolution. Om att uppskatta det sköna och inte bara det nyttiga. Om anständighet, respekt för andras privata liv, och om ansvar för den egna livsföringen – och för andras väl och ve. För mig kan ett socialliberalt patos mycket väl vara något borgerligt.

Borgerlig är kanske också en livsstil att uppskatta. Att vårda den lilla världen, familjen, vänskapen, den goda ensamheten – och samtidigt ta plats i den stora. Att läsa och lyssna, och själv delta i ett gott samtal. För både njutning och nytta.

Är inte då allt detta liberalt? Månne är det så. Men det kan också gälla många fler än liberaler.

NU48-181130-borgerligjavisst
Borgerlig? Javisst! (Denna och omslagsbilden från NU 48/2108.)

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s