Fler hittar till arkivet

Fler besöker Stadsarkivet – på Kungsklippan, och på webben. Under våren förbättras öppettiderna och servicen – och ett intressant publikt program erbjuds, med släktforskning, upplopp och sexualmoral.

Ritning för avträde från 1877. Ur världsminnet, Stockholms byggnadsritningar.
Ritning för avträde från 1877. Ur världsminnet, Stockholms byggnadsritningar.

Intresset för att veta mer om sig själv, sin och Stockholms historia ökar – åtminstone att döma av besöken till Stockholms stadsarkiv. 25.600 besök gjordes 2013 i vår läsesal, och 221.500 besök på vår webbplats. Det är en ökning, med sju respektive tio procent.

Under våren blir det ännu lättare att besöka Stadsarkivet på Kungsklippan, med utökade öppettider på kvällar och bättre service med framtagning av dokument på lördagar. Från 13 januari är arkivet öppet måndag till onsdag 10-18, torsdag 10-20, fredag 10-15 samt en lördag i månaden 10-15. Handlingar från magasinen kan beställas alla dagar fram till en timme innan stängning. Varje måndag från 3 februari kommer man också erbjuda en introduktion för mer ovana besökare som vill lära sig mer om hur man kan använda arkiven.

Mycket, och allt mer, material finns också på webben vilket förstås avspeglas i den starka ökningen av besöken där. På webbplatsen finns t.ex. en hel del om folkbokföring, mantalslängder, byggnadsritningar m.m. Besök gärna Stadsarkivets hemsida här!

Ritning inför byggandet av Kulturhuset. Ur världsminnet, Stockholms byggnadsritningar.
Ritning inför byggandet av Kulturhuset. Ur världsminnet, Stockholms byggnadsritningar.

Under året har Stadsarkivet hamnat lite mer i fokus på grund av det unika världsminne som förvaras där: Byggnadsritningar från början av 1700-talet och framåt, 2,5 miljoner till antalet, finns bevarade. En del av dem finns visade och beskrivna i praktverket ”Stockholm, ett världsminne”, några av byggnadsritningarna har blivit frimärken och givetvis presenteras världsminnet i en utställning i Stadsarkivets hus på Kungsklipan.

Stadsarkivets egen historiker Mats Hayen har uppmärksammats i TV-serien ”Vem tror du att du är?” – och släktforskning är förstås en av de vanligaste kontaktvägarna som människor har med arkiven.

Släktforskning står också på programmet under Stadsarkivets publika verksamhet i vår. Ett medvetet arbete pågår för att göra arkivet mer tillgängligt, angeläget och synligt för stockholmarna och andra. Förutom Mats Hayen finns min arkivutskottskollega Mats Berglund, själv historiker, på programmet, med sin forskning om hunger och upplopp i det historiska Stockholm. Ett annat ämne är osedliga män – om 1800-talets syn på männens sexualmoral, med historikern David Tjeder. Läs mer om programmet här!

StadsarkivetStadsarkivet är Nordens mest besökta arkiv, med information om staden och dess invånare från 1400-talet fram till idag. Förutom det sju våningar djupa bergrummet under huvudbyggnaden på Kungsklippan mitt i Stockholm, finns en filial i Frihamnen, med totalt cirka 7,5 hyllmil arkivmaterial. Arkivets stamgäster och vanligaste besökare är släktforskare, historieintresserade, studenter, forskare, journalister och författare. Andra kommer någon gång för att titta på byggnadsritningar, skolbetyg, utdrag ur social register eller sjukjournaler.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s