Längtan till Vårsalongen

”Mycket nytt” utlovas på årets vårsalong. Vi är många som har längtat efter att Liljevalchs ska förmedla det första vårtecknet. På fredag är det äntligen dags!

bc806f4b557915e6b43d347ddb970246Vårsalongen på Liljevalchs konsthall är en i princip obruten tradition i Stockholms och Sveriges konstliv sedan 1921. Året efter f föddes den äldsta deltagaren i detta års salong. Genom åren har det gått upp och ned – på senare tid mest upp. Antalet sökande, förhoppningsfulla lovande (men alltså inte nödvändigtvis unga i år räknat) konstnärer har ökat – från knappt 1.600 för sju år sedan till 2.200 i år. Fler har också antagits – i år har man lyckats få plats med 152 konstnärers verk, lite färre än i fjol (157) men betydligt fler än 2007 (121) eller 2008 (101). 288 konstverk visas – något färre än i fjol (315) men fler än något av de föregående sex åren.

Hur många konstverk man får plats med varierar förstås beroende på vilken slags konstverk det handlar om. Och i år verkar det bli en härligt frodig, mångfasetterad blandning av stilar, material, storlekar och uttrycksformer. Vårkänslorna sprider sig av att läsa dagens uppslag i DN Kultur (se nedan). ”I år är det mycket nytt”, säger Liljevalchs chef Mårten Castenfors. Så som det bör vara!

Och vårkänslorna brukar omfatta många fler: Besökarna har blivit många fler de senaste åren och legat stabilt över 60.000. I princip en fördubbling jämfört med 2007.

Själv brukar jag aldrig komma iväg på vernissage – som har en tendens att krocka med mitt privata blygsamma kulturutövande, körsången. Men jag brukar alltid försöka ta mig till Liljevalchs så fort det går – gärna en vardag när det inte är lika många besökare, vilket inte alltid är det lättaste men jag kan ofta gripa tillfället vid ett konstrådsmöte. Jag hoppas att ni med mig blir många fler som gör verklighet av er längtan och besöker årets vårsalong – och kanske vandrar hem med ett bevis på ett nyinköpt konstverk?

För allt på Vårsalongen går att köpa – först till kvarn gäller! Det kan vara i år du finner framtidens stora konstnär, eller din egen nya favorit.

SvD: 44-årig ”hen” vanligast på vårsalong. Läs mer om Vårsalongen hos Liljevalchs. DN-artikel i dag, ej på nätet men bild nedan. Uppdatering 23 januari: I dag skriver även SvD om Vårsalongen.

Dagens DN (22 januari) om årets vårsalong.
Dagens DN (22 januari) om årets vårsalong.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s