GMO: vetenskap, inte vidskepelse

Genmodifierade matvaror och material kan låta läskigt – men kan bli livsviktiga för mänskligheten. Sverige måste hålla fast vid vetenskapen och inte låta vidskepelse råda i beslut om GMO.

MOTSTÅNDSKRAFTIG. Sunset-papayan genmodifierades för att stå emot det ringspot-virus som hotade att ödelägga Hawaiis papayaodlingar (USDA via Wikimedia).
MOTSTÅNDSKRAFTIG. Sunset-papayan genmodifierades för att stå emot det ringspot-virus som hotade att ödelägga Hawaiis papayaodlingar (USDA via Wikimedia).

Beslut om vilja genmodifierade produkter som ska godkännas i Sverige och EU utgår från expertisens kunskap och förslag. Det är förslag som Sverige, mycket rationellt, har brukat följa – men inte längre. Istället för att rösta enligt expertråden, för att tillåta tre nya GMO-produkter, lade Sverige ned sin röst, utan förklaring.

Den svenska representanten från Livsmedelsverket, som fick order att inte rösta ja, konstaterar att det är ett avsteg från den tidigare svenska linjen att inte följa vetenskapen (SR: Regeringen går emot experterna om GMO).

Det är en allvarlig signal från vår nya regering, som bör oroa fler än Folkpartiets frispråkiga och tydliga Europaparlamentariker Marit Paulsen (SR: ”Det är en tragedi”).

Genmodifierade produkter, GMO, väcker mycket åsikter och känslor. De sistnämnda ska tas på allvar, och introduktionen av GMO-produkter måste ta hänsyn till människors förståeligt ifrågasättande reaktioner. Därför bör en strikt försiktighetsprincip råda – men beslut om vilka modifierade grödor som ska tillåtas måste sist och slutligen bygga på fakta, inte känslor. GMO är en vidareutveckling av tidigare och länge använda metoder med selektiv växtförädling, mutationer och korsningar, men oerhört mycket mer effektiv. Den kan skapa nya varianter av välkända, gamla livsmedelsgrödor, som bättre står emot skadedjur och bistrare naturförhållanden; och den kan göra detsamma för textilfibrer, som med bomullsprodukterna i två av de nu EU-aktuella fallen.

I vetenskapsvärlden råder samsyn om att GMO-ingredienser inte är farligare än konventionellt framställda matvaror (Wikipedia, engelska). Tvärtom kan GMO bidra till att rädda mänskligheten, när vi blir allt fler människor på jorden. Liksom de gröna revolutionerna under 1900-talet kan en ökande världsbefolkning födas, och kläs, genom jordbruks- och livsmedelsteknisk utveckling.

Försiktighetsprincipen är viktig: först när vi vet att en GMO-produkt är ofarlig, inte bara för människan utan också för den omgivande naturen, kan den tillåtas. Men utfallet av den försiktighetsprincipen måste styras av fakta och kunskap, vilket om inte Miljöpartiet så ansvarstagande socialdemokrater i den svenska regeringen borde inse. Vetenskap, inte vidskepelse, måste vara rådande om mänskligheten ska kunna gå vidare i utvecklingen. Det är en klassisk och för mig självklar liberal inställning. Eller som Marit Paulsen säger till Sveriges Radio: ”Säger vi nej till vetenskapen hela tiden så kommer vi att backa i tid och utveckling. Vi kommer att hamna i det läge där vi tror och inte vet.”

En politik som grundar sig i att tro, och inte veta, vore illavarslande för mänsklighetens framtid. Det är något som få andra än rika länder som Sverige kan ha råd med.

3 kommentarer på “GMO: vetenskap, inte vidskepelse”

 1. Så du menar att GMO är bra att äta.. Du borde veta bättre än att gå i ”dom Multinationella bolagens ledband”
  Ta reda på fakta innann du uttalar dig om sakers tillstånd.. ”vetenskapsvärlden råder samsyn om att GMO-ingredienser inte är farligare än konventionellt framställda matvaror” hur fan kan du påstå nått sånt. Du borde inte få sprida sådana lögner. Ta reda på sanningen innan du uttalar dig,, det är mitt råd!
  Följer du inte med var som händer i världen om GMO…

  http://sustainablepulse.com/2014/11/13/57-million-americans-warn-uk-dangers-gm-food-farming/#.VJCpoGc5CUk

  5 Myter att GMO är bra för oss och vår planet.

  GMO & Pesticides Cause Tumors & Higher Mortality Rate? (Documentary of Actual Study) [VEDS #21]

  En rapport från hälsoministeriet i Córdoba, Argentina avslöjar att dödsfall från cancertumörer är dubbelt det nationella genomsnittet i områden där genetiskt modifierade grödor odlas och jordbrukskemikalier används.

  http://www.theecologist.org/News/news_round_up/2525411/cancer_deaths_double_in_argentinas_gmo_agribusiness_areas.html

  Läste en annan skrämmande artikel om dom multinationella biotech-företagens planer på att tillskansa sig all gröda i Afrika

  http://www.theecologist.org/News/news_round_up/2592946/big_biotechs_african_seed_takeover.html

  här kommer lite mer matnyttig information om GMO,

  http://www.onegreenplanet.org/vegan-food/monsanto-goes-organic-or-have-they-gone-mad/

 2. Vakna för sjutton ”Grabben” tänk om du visste så lite som 10 % av det jag vet.. om GMO samt Cannabis som medicinalväxt och som nyttoväxt.. då hade du varit med ödmjuk i frågan om vår plats på jorden..
  Vänliga hälsningar Stefan

 3. Jag har en vetenskaplig Dokumentär om nyttan.. Du tycker ju om Dokumentärer.. Titta på denna film och lär dig lite. du kan se dokumentären i 1080p HD format, filmen är ca: 70 minuter lång.

  Scientific Research and Real Facts about the Cannabinoids in Cannabis

  Läs denna artikel från Israel. dom är ljusår före oss i forskningen.
  http://nocamels.com/2013/09/professor-raphael-mechoulam-the-father-of-marijuana-research-talks-to-nocamels-about-his-studies-and-breaking-the-law-in-the-name-of-science/

  Thousands in Israel now use cannabis to treat ailments ranging from Tourette’s syndrome to pediatric cancer, as research continues on the plant that many consider to be a ‘gift from God.’
  http://www.leafscience.com/2014/04/16/israel-worlds-largest-medical-marijuana-program-video

  Hittade en 10 år gammal Artikel om medicinforskningen ang. marijuanan, medicinbolagen har vetat om detta länge.
  http://forum.grasscity.com/medical-marijuana-usage-applications/39621-bayer-bids-market-marijuana-based-multiple-sclerosis-treatment-canada.html

  samt från världen största medicinbolag ”Roche”
  http://www.roche.com/media/media_releases/med_dia_2011-08-18b.htm

  från England
  http://www.gwpharm.com/history.aspx

  GW Pharmaceuticals Cannabis Labs UK BBC Tour (Dokumentär) 1080p HD format

  kan göra listan nästan hur lång som helst, ville bara ge er lite allmän kännedom om marijuanan som här i Sverige klassas som knark.

  och vill nån veta lite mer så vet jag rätt mycket i frågan, har några tusen timmar i ämnet” Nyttan av Hampan och marijuanan, som är 2 genetiskt skiljda plantor, ” hane Hampa” och ” hona Marijuana men med så olika egenskaper båda är lika nyttiga, båda är 2 st unika växter men ack så förbjuden i stora delar av vår värld, allt beror på att industrin samt läkermedelsbolagen inte vill ha nån konkurrans. detta härstammar ända från 1937. snart 80 år sedan. så länge har dom fört oss bakom ljuset.

  och det finns så många som sprider denna alternativa sanning sedan många år tillbaka. att cannabis är en farlig drog.. inte för oss dödliga, utan för medicinbolagen !
  för om det kommer ut att det finns bot mot många sjukdomar som idag är dödliga ,så skulle dom förlora många miljarders dollar varje år..

  Hälsningar Stefan.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s