Utveckla Norr Mälarstrand – för alla

Norr Mälarstrand har potential att utvecklas. Fler verksamheter och platser för folkliv är välkomna – men vattenkontakten måste vara också möjlig för alla, inte bara dem som betalar för sig.

PLATS MED POTENTIAL. Norr Mälarstrand behöver utvecklas. (Wikimedia/Holger Ellgaard.)
PLATS MED POTENTIAL. Norr Mälarstrand behöver utvecklas. (Wikimedia/Holger Ellgaard.)

Utvecklingen av Norr Mälarstrand har diskuterats länge. Från Folkpartiets sida vurmar vi både parker och andra offentliga platser, och vill se mer folkliv runtom på Kungsholmen. Då har Norr Mälarstrand stor potential – i dag mestadels en vacker promenadsträcka men med några undantag inte så mycket mer. Det vill vi ändra på, inte minst området mellan Stadshuset och Kungsholmstorg.

Staden har lagt fram ambitiösa planer för Norr Mälarstrand (Vårt Kungsholmen). Det handlar inte minst för platsen vid Kungsholmstorg, som kanske har störst potential – men som symtomatiskt nog saknar ett självklart och vedertaget namn. ”Vid Preem-macken” får ofta räcka – och mer än så vill vi väl med Kungsholmens och kanske Stockholms finaste strand/kaj-område, i sitt soliga söderläge?

Men det finns invändningar mot planerna för Norr Mälarstrand. Stadsmuseet har kritik utifrån sin kulturhistoriska expertis om kulturmiljön.

Det är synpunkter som behöver vägas in i en helhetsbedömning, som jag säger till Vårt Kungsholmen i dag.

Jag och Folkpartiet tycker att det är viktigt att alla har tillgång till vattnet, kajen och promenaden – oavsett plånbokens tjocklek eller eventuell funktionsnedsättning. Vi ser gärna fler serveringar, caféer, sjömack osv, och fler och enklare möjligheter att ta sig över gatan ner mot platsen vid vattnet. Men visst är den fantastiska utsikten uppifrån Kungsholmstorg ner mot Riddarfjärden också värd att värna?

Norr Mälarstrand behöver utvecklas, men vi ska inte göra misstag som missar helheten.

Uppdatering: Efter sitt på kulturhistoriska grunder kritiska remissvar om Norr Mälarstrands-planerna, kritiserades Stadsmuseet bl a för att bara ta hänsyn till utsikten och inte människor (Stockholmdirekt/Vårt Kungsholmen). Jag försvarade museet och förklarade dess roll – som inte är att främja bostadsbyggande eller ”roliga caféer” (även om de inte har något emot sådant, givetvis), utan just att uppmärksamma kulturmiljövärdena (Stockholmdirekt/Vårt Kungsholmen).

En kommentar på “Utveckla Norr Mälarstrand – för alla”

Lämna en kommentar