Fler muralmålningar i Stockholm

Mer konst kan lysa upp Stockholms offentliga rum. Fler muralmålningar kan lyfta platser runtom i staden – och ge konsten en starkare plats i staden. Liberalerna vill låta konsten berika Stockholm.

Stockholm är känt som en öppen och tolerant stad – och som en av världens vackraste städer. Den rika offentliga konsten bidrar till detta. Men det finns sätt att göra staden ännu öppnare, och vackrare. Muralmålningar skulle kunna lyfta flera platser runtom i staden.Muralmålningar är en ovanlig konstform i Stockholm, men vanliga runtom i världen. På senare år har det tillkommit en del verk, bland annat uppmärksammat vid Mosebacke (se bilderna). Vi liberaler vill se mer sådant, både för att göra staden intressantare för såväl stockholmare som besökare, som för att ge utrymme åt internationella konstnärer och svenska unga talanger. Med fysiska och digitala konstvandringar kan detta bli ett tillskott som också stärker Stockholm som stad.

Konst som tar plats i det offentliga rummet är förstås uppseendeväckande – det är själva tanken. Hur den konstnärliga gestaltningen tar form är inget som politiker ska detaljreglera, konstens frihet ska värnas, och konstens syfte är inte att vara bekväm, men givetvis behöver hänsyn tas.

Allt kommer dock inte gillas av alla (uppenbart i diskussionen om Caroline Falkholts verk på Kungsholmen häromveckan). Konst ska synas, och väcka reaktioner; glädje, förvåning, eftertanke. Informationen om konstverken och sammanhangen är därför också viktig och kan samlas digitalt.

Muralmålningarna bör finnas på såväl kommunala som privata fastigheter och vi ser framför oss ett nätverk där staden och de privata fastighetsägarna samverkar. Staden kan bidra med kompetens och strukturer för konstnärlig bedömning, urval, praktiskt genomförande osv. Kanske kan vissa platser ha roterande verk – som Atrium Ljungbergs vägg på Kungsholmen – andra mer permanenta. Man kan tänka sig tävlingar, där man också involverar allmänheten. Vi ser framför oss ett rikt utbud runtom i staden – av konstnärliga uttryck, platser, skalor, färger, teman, upplägg.

Enbart konsten och fantasin sätter gränser.

Stockholmdirekt skriver om vårt liberala förslag om fler muralmålningar. Tidigare kring Caroline Falkholts verk på Kungsholmen, med Liberalerna Kungsholmens Magnus Liljegren: Stockholmdirekt /Vårt Kungsholmen, DN

Läs hela Hanna Gerdes, Anne-Lie Elfvéns och min liberala skrivelse till kulturnämnden nedan!

Muralmålning av OSGEMEOS på Fiskargatan. Foto Mattias Ek/Stadsmuseet.

Strategi för gatukonst och muralmålningar som kan sätta Stockholm på konstkartan

Stockholm är en av världens vackraste städer – en kombination av natur och kultur, av miljö och människoliv. Den offentliga konsten har en viktig del i goda stadsmiljöer, tillsammans med god och varierad arkitektur. Liberalerna vill se ännu mer konst i det offentliga rummet över hela staden, med fokus på ytterstaden, nya stadsdelar och andra områden som i dag saknar konst. Vi vill att stadens ytor ska utnyttjas bättre.

Gatukonst och muralmålningar har en rik förekomst i städer världen över, är konstuttryck i sin egen rätt som kan representera olika genrer och traditioner, och kan ha en förmåga att lysa upp en annars kanske enformig plats. I Stockholm har funnits vissa privata initiativ en längre tid, t ex vid Kronobergsgatan, och på senare år har också staden medverkat till muralkonst i stor skala i bl a Farsta och på Södermalm.

Gatukonst är mer än graffiti. Och konst är något annat än klotter. Illegalt målande och vandalisering kan aldrig accepteras. Den rödgrönrosa majoritetens eftergivna attityd mot klotter är beklagansvärd och har som visats med försök med legala väggar lett till ökad vandalisering. Estetiskt tilltalande muralmålningar kan tvärtom motverka illegalt klotter.

Stockholms stad bör fortsätta och intensifiera arbetet med offentlig konst i form av muralmålningar. Detta bör ske genom en kartläggning av lämpliga fasader i staden och en samverkan med privata fastighetsägare. Staden tillhandahåller den konstnärliga bedömningen och konstnärligt administrativa kompetensen.

Muralmålningar ska vara professionellt utförda. Stockholm bör både kunna bjuda in världskonstnärer och skapa möjligheter för svenska unga talanger. Vissa platser kan bli föremål för tävlingar där vinnarens bidrag utförs i stor skala, och/eller tillfällig konst.

Världen över används gatukonst och muraler som uttrycksmedel för frihet, i stater som saknar demokrati eller rättsstat eller inte förmår försvara sina invånares fri- och rättigheter. Stockholm ska vara en fristad för förföljda konstnärer. Detta kan vara ett exempel.

Liksom övrig offentlig konst ska muralmålningar dokumenteras och samlas i digital form och möjlighet ges till konstvandringar med olika teman, såväl med guide som på egen hand med den digitala guiden.

Vi vill därför be förvaltningen att återkomma med en redovisning av pågående arbete med gatukonst och muralmålningar, och förslag kring hur en mer ambitiös strategi enligt ovan kan utformas.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s