Hornsberg är till för alla

Hornsbergs Strand är en av Stockholms populäraste platser sommartid. Så ska det förbli. Alla är välkomna, och jag är övertygad om att de som vill stänga andra ute är få. Alla ska kunna vara trygga, och vi har gjort och fortsätter göra insatser för att stärka tryggheten. Om detta har jag talat med Expressen.

Besökare och restauranger som inte passar in, gäng och buskörande bilar som kanske passar andra men inte här, främlingsfientliga åsikter… Har Hornsbergs Strand fått nog av omvärlden? Vissa kanske undrar efter att ha läst Aftonbladets stora artikel; i StockholmDirekt har man förstås i många år kunnat följa utvecklingen i Hornsberg och fått en nyanserad bild om grannars engagemang för tryggheten men också välkomnande inställning. Själv har jag skrivit om Hornsbergs Strand i många år – först med fokus på bad (att häva förbudet och rusta badmöjligheterna), senare med större fokus på trygghet. I år har jag haft en bra dialog med de boende, med polisen, Stadshuset och andra inblandade.

Nej. Hornsbergs Strand är vare sig rasistiskt eller på väg att bli ett ”gated community”. Jag är övertygad om att de allra, allra flesta boende välkomnar besökare, och att dela sin vackra del av Stockholm med andra stockholmare, och andra besökare.

Tryggheten vid Hornsbergs Strand har varit en fråga med många aspekter: trafiksäkerhet – på land med buskörningar, på vattnet med fartdårar på vattenskotrar; allmän trygghet från bråk och oro; nedskräpning som är både en trygghet- och trivselfaktor. Från stadens och andras sida har vi försökt göra så mycket vi kan.

Sommargågata och farthinder. Fasta toaletter (ingen ska behöva lätta trycket på husgårdar eller mot fasader) och stora skräptunnor. Polis och kustbevakning. Kommunala ordningsvakter (där fick vi tyvärr inte tillstånd i år men har överklagat). Vattenskotrarna har vi tyvärr kommunalt liten makt över. Jag skulle önska ett krav på förarbevis för dessa fartvidunder, som när de framförs så oförsiktigt och hänsynslöst riskerar att skada inte bara förarna utan också andra, som kanotister och badande.

Nu kretsar mycket kring en kontraktskonflikt mellan en restaurang och bostadsrättsföreningen som är dess hyresgäst. Om den konflikten kan ingen utomstående ha hela bilden. Men generellt kan vi uttala oss.

Tryggheten och trivseln ska vara hög. Alla ska vara välkomna. Den som tror att den skulle få ha området och stranden för sig själv, rasist eller inte: Den personen får tänka om. Så har jag också sagt till Expressen (se också filmklipp från Expressen nedan).

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s