Corona kräver uthållighet – ta ansvar!

Tillsammans klarar vi coronakrisen, om vi tar ansvar för oss själva och varandra. På Kungsholmen och i Stockholm arbetar de kommunala verksamheterna hårt för att värna de mest sårbara i vårt samhälle. Och vi måste också värna vårt öppna, fria samhälle i sig. Håll ut, håll avstånd och håll ihop!

Just nu genomgår vi den största prövning många av oss svenskar förhoppningsvis någonsin kommer att uppleva. En pandemi som kommer att prägla en generation. För de flesta av oss är den förändrade vardagen och de långsiktiga följderna hanterliga. Andra drabbas värre och alltför många mister sina liv, eller mister en anhörig eller vän.

Denna kris prövar vårt samhälle, och oss som individer. Kommer vi klara att skydda de som är sårbarast för viruset? Kommer vi klara att ta ansvar och följa rekommendationer – till exempel inte trängas på uteserveringar även om solen ligger på och isoleringen känns tuff. Kan vi förvalta den frihet vi äger? Kommer vårt öppna fria samhälle påverkas?

DET GÄLLER ATT HÅLLA UT, hålla avstånd – och hålla ihop. Vi klarar det tillsammans.

äldre sköterska
SKYDDA DE SÅRBARA. Ta ansvar, håll avstånd, så kan många fler överleva coronapandemin och få fira fler friska dagar. Wikimedia/I Craig.

På Kungsholmen och i Stockholm tar de kommunala verksamheterna sin – stora – del av ansvaret. Äldreomsorgen bär mångas liv och välgång. Att skydda våra äldreboenden och minimera smittspridning är den främsta uppgiften. Besöksförbud infördes tidigt. Skyddsutrustning för personalen är högt prioriterat. Hemtjänsten har upprättat ett särskilt resursteam. Vi har tyvärr fått smitta på flera boenden – men vi har också nu sett hur flera äldre som drabbats av Covid-19 tillfrisknat.

Förskolan håller öppet, vilket är viktigt både för barnens sociala sammanhang och för föräldrar som måste gå till jobbet. I alla verksamheter har vi förstås en utmaning med bemanning då medarbetare blir sjuka. Minsta misstanke om att man är smittad med coronaviruset gör som bekant att man ska stanna hemma.

Socialtjänstens uppdrag har blivit ännu viktigare i kristider, risken att barn, kvinnor eller andra utsätts för övergrepp kan öka då många är isolerade i hemmen och den vardagliga verksamheten med möjligheter till varningssignaler minskar drastiskt.

TESTNINGSKAPACITETEN för corona/covid-19 är en av våra stora utmaningar, som påverkar även äldreomsorg och andra verksamheter på Kungsholmen. Jag gläds över att testning och provtagning nu kommer kunna utökas kraftigt. Här är äldrevårdens personal prioriterad – det är helt rätt och rimligt. Förhoppningsvis kommer de antikroppstest som utvecklas – där man kan undersöka om man haft covid-19 och därmed sannolikt är immun åtminstone den närmaste tiden – snart att kunna breddinföras också.

Som ordförande i stadsdelsnämnden har jag behövt ta ett antal beslut som brådskat. Nämnden sammanträder vid sina schemalagda tillfällen, men utan allmänhetens närvaro och vi har kommit överens om att partierna skickar en representant var, för att minska smittorisken. Givetvis vill vi att personer i riskgrupp håller sig hemma. Alla i nämnden kan förstås på distans lyssna och delta i diskussionen via telefon/video, även om man inte kan vara med och fatta beslut rent formellt.

publikbild-parkteatern-8455
PUBLIKTRYCK. Parkteatern kommer sannolikt få en annorlunda sommar när vi måste hålla social distans. Bild från kulturhusetstadsteatern.se

SOM ORDFÖRANDE HAR JAG beslutat att stänga först Baltzars träfflokal för äldre, och nu i förra veckan träfflokalen i socialtjänsten. Dessutom har jag behövt besluta att ställa in årets nationaldagsfirande 6 juni i Rålambshovsparken. Väldigt tråkiga beslut men det handlar om att skydda riskgrupper, att inte riskera att smittan tar fart, och även att fokusera nämndens och förvaltningens uppdrag på att bekämpa pandemin.

Hur klarar vårt öppna demokratiska samhälle denna kris? Rätt väl, tror och hoppas jag. Det är positivt att se hur förtroendet för beslutsfattare och myndigheter ökar. Det är samtidigt ett viktigt förtroende att förvalta med kloka beslut, utan prestige och med beredskap att alltid lyssna på andra och ompröva. Lika viktigt är att vi alla gemensamt tar ansvar, litar på varandra men också gör skäl för våra medmänniskors förtroende. Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tvätta händerna ofta, håll avstånd, stanna hemma när du är sjuk, hosta eller nys i armvecket eller ännu hellre i en pappersnäsduk som du slänger direkt, och håll dig borta från äldre och andra i riskgrupper (liksom de i riskgrupper ska se till att hålla distansen, för sin egen och andras skull).

DEMOKRATIN OCH TILLITEN i vårt samhälle är några av våra största styrkor i bekämpandet av pandemin. Och med ansvar för varandra kan vi gå ur den här krisen med de styrkorna ännu starkare.

Tanken klar. Hjärtat varmt. Händerna rena!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s