Ungdomsavtalen: Djärvheten att ta initiativ

Att föreslå ungdomsavtal är inte okontroversiellt. Idén att ungdomar utan kvalifikationer eller utbildning skulle kunna få ett jobb med lite lägre lön och samtidigt handledning eller utbildning provocerar – såväl till vänster som höger. Och att sätta löner är förstås inget som politiker ska ägna sig åt – det hör arbetsmarknadens parter till, vilket de moderata skeptikerna till dylika förslag inom Alliansen inte missar att upprepa.

Men i kommuner och landsting är det ju politikerna som är arbetsgivare (som jag tagit upp tidigare). Det är där som Folkpartiet vill ta initiativ och göra skillnad, nu senast i Stockholms stad. ”Arbetsmarknadens parter”-argumentet duger alltså för en stats- eller finansminister – men knappast för ett finansborgarråd, som i dagens Metro.

Något brett folkligt stöd verkar motståndarna till höger och vänster inte kunna räkna med. I går kunde vi glädjas åt att sex av tio svenskar tycks vara positivt inställda till idén om ungdomsavtal, bara var fjärde är negativ. Och stödet finns i alla åldersgrupper. Det är heller inget konstigt på andra delar av arbetsmarknaden: Metalls avtalsråd sade 2010 ja till ungdomsanställningar med lägre lön och garanterad utbildning. Det nya Handelsavtalet innehåller inslag av samma sort: ungdomspraktik, och en försiktigare höjning av ingångslönerna än övriga lönenivåer.

Arbetslösheten bland Sveriges unga är ett stort problem (om inte lika stort som statistiken som räknar med högstadieelever och studerande kan ge intryck av). Vi kan ha olika förslag på lösningar. Men att avfärda idéer och nytänkande med standardargument håller inte. Goda idéer är värda att prövas.

DN: Många unga positiva till låga ingångslöner och SvD: Positivt om ungdomslöner, Expressen: Farlig feghet, Metro: Splittring i Alliansen om ungdomslönerna

Anna Starbrink: Många gillar FP:s förslag om ungdomslöner, Lotta Edholm: Inför ungdomsavtal i Stockholm

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s