Mer kultur i mer hus

Mitt i stan ligger de – Kulturhuset och Stadsteatern, två kulturinstitutionssjälar i samma huskropp (nå, det är förvisso två hus på ömse sidor om Beridarebanan). I årtionden har de varit ett inte bara konstnärligt, utan i vid mening kulturellt hjärta i staden, en sannskyldig plats för mänskliga möten och kulturupplevelser. Båda har på senare år haft en spännande utveckling. Jag har haft förmånen att följa den, i kulturnämnden och sedan några år också i Stadsteaterns styrelse. Och nu ska de båda husen bli ett.

Jag tror att ett samlat allkonsthus vid Sergels torg är en mycket bra idé. Med gemensamma krafter kan man göra mer kultur, och skapa ännu attraktivare hus och ännu mer spännande program för stockholmarna. Min förhoppning, och mitt mål som förtroendevald i kulturnämnden och teaterstyrelsen, är att Stadsteatern/Kulturhuset kan höja sig kulturellt, konstnärligt, kvalitativt och kvantitativt, i alla delar av besökarnas upplevelse. Vare sig man går på en föreställning, ser en utställning, bläddrar bland böcker, tar en fika eller en bit mat.

Att Liljevalchs samtidigt får klartecken för en länge efterlängtad utvidgning och upprustning kan jag också bara välkomna.

Madeleine Sjöstedt bloggar och DN och SR Kulturnytt rapporterar om Stadsteatern + Kulturhuset. Kulturborgarrrådsblogg och SvD om Liljevalchs.

8 kommentarer på “Mer kultur i mer hus”

  1. Får jag fråga dig hur det blir MER kultur med 50 miljoner mindre i budget? Hur främjar det demokratin att göra institutionerna större och ha färre personer som sitter på makten?

      1. Aha, har du räknat på det som står i DN, 270 + 80 = 350, och sedan att det står 300 mkr i artikeln? De 300 är helt enkelt stadens stöd, 220 mkr + 80. Sedan får Stadsteatern också ca 50 mkr av statliga medel.

  2. Det står att den sammanlagda budgeten kommer att vara på 300 miljoner. Är detta alltså fel? Om staten skjuter till 50 miljoner är det ju fortfarande en minskning i ert anslag. Enligt artikeln: stad och landsting 270 mkr till Stadsteatern och 80 mkr till Kulturhuset = 350 mkr. Nu: 300 mkr. Eller har tidningen fått fel uppgifter?

  3. Hoppas på det bästa för ihopslagningen! Folk är tråkigt nog ofta så anti förändringar. Stockholms Stadsteater & Kulturhuset är ju iaf helt underbara fina institutioner, mitt i city, tillgänglig för ALLA!
    Barn och vuxna mår bra av att få uppleva, odla och njuta av känslor & upplevelser! Utställningar, teater, böcker, social möjligheter, and so on.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s