Sjumilakliv bakåt för kvinnorna, om SD får bestämma

Få kvinnor röstar på Sverigedemokraterna. Det har de all anledning att inte göra. Om Sverigedemokraterna och deras ledare Jimmie Åkesson får som de vill, kommer Sveriges kvinnor nämligen att tvingas ta sjumilakliv bakåt, fyrtio år eller mer i tiden. (Som DN/Ipsos visar, verkar det vara fler än kvinnor som vid närmare eftertanke tvekar inför SD.)

Aborträtt som ska ”harmoniseras” med övriga Europa – där kvinnor i Irland och Malta fortfarande inte får bestämma över sina kroppar. Och återinförd sambeskattning – så att kvinnor åter ska straffbeskattas och ses som bihang till män. Det är de gamla onda tiderna som lockar. Tider som Sverige var bland de första att lämna bakom oss.

Den som säger sig förespråka jämställdhet, men inte ser att könsroller inte är självvalda – utan nedärvda, formade av omvärlden och årtusenden av traditioner – har få svar bortom plattityder om att låta människor ”bestämma själva”. Problemet är ju att kvinnor, eller för den delen män, aldrig får göra det, om vi inte kan slå oss fria från strukturerna. Om vi inte kan sluta se oss som grupper med givna attribut, och istället se oss som individer.

Sällan har väl förledet ”Sverige” i partinamnet varit mer missvisande än när Sverigedemokraterna talar jämställdhet.

Därför ska vi också, som jämställdhetsminister Maria Arnholm så förtjänstfullt gjorde i gårdagens Agenda, tala jämställdhet – och andra sakfrågor som Sverigedemokrater helst undviker. Allt som inte går att ”lösa” med minskad invandring.

Läs gärna Maria Arnholms färska nyhetsbrev. Mer om Arnholm/Åkesson finns hos Agenda, Aftonbladet, Gunnar Andrén.

2 kommentarer på “Sjumilakliv bakåt för kvinnorna, om SD får bestämma”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s