Skuggor över (s)kuggbudgeten

Framtidsprognoserna om svensk ekonomi skiljer sig åt, men det finns behov att göra mer för jobb och välfärd: Genom att stärka internationell konkurrenskraft och export, men kanske ännu mer genom att stärka den inhemska tillväxten. Infrastrukturinvesteringar är sådant som vi skulle behöva mer av, och där Alliansregeringen gärna får höja ambitionerna.

För oppositionen finns förstås alltid ett intresse att måla den ekonomiska bilden i mörka färger (även om det kan vara svårt att tävla med finansminister Borgs senaste, dystrare perspektiv). Men när Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson, liksom tidigare Stefan Löfven, talar om att svensk arbetslöshet placerar oss bara snäppet över de europeiska krisländerna, blir (s)kuggbudgeten väl rik på skuggor.

De flesta av de länder med lägre arbetslöshet i Europa som Socialdemokraterna nu vill jämföra oss med, har som bekant också betydligt lägre sysselsättningsgrad framför allt bland kvinnor, och tidigare reell pensionsålder. Och när det gäller vår påstått rekordhöga ungdomsarbetslöshet, har det visat sig att det till stor del handlar om studerande ungdomar, och att svenska ungdomar är arbetslösa betydligt kortare perioder än många europeiska generationskamrater.

Fler kvinnor på arbetsmarknaden, fler som arbetar längre upp i åren och snabbare jobb för unga – precis det som många andra länder eftersträvar för att klara framtidens ekonomiska utmaningar – känns inte självklart som något negativt.

Självklart behöver vi öka sysselsättningen ytterligare. Det behövs fler jobb. Frågan är då om socialdemokratiska skattehöjningar på 30 miljarder är det bästa för att få fler företag att vilja och kunna anställa. Frågan är om en de facto dubblerad arbetsgivaravgift för unga är det bästa för att ännu fler unga ska kunna få jobb.

Socialdemokraternas tilltänkta – om än ovilligt uttalade – koalitionspartner Miljöpartiet har nu insett det sistnämnda problemet.

Låt mig sist citera en annan socialdemokrat, Australiens premiärminister Julia Gillard: ”Vi är ett av bara åtta länder i världen som har trippel-A-betyg med stabila utsikter från alla tre stora kreditvärderingsinstitut”. Ett annat av de åtta länderna är förstås Sverige.

Om (S)kuggbudgeten: DN, SR, SVT, Jan Björklunds nyhetsbrev.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s