Stockholm behöver mer spår – på längden och tvären

Snart skrivs nästa kapitel i tunnelbanans historia. Bild från Wikimedia, kollage av Holger Ellgar av bilder från Spårvägsmuseet.
Snart skrivs nästa kapitel i tunnelbanans historia. Bild från Wikimedia, kollage av Holger Ellgar av bilder från Spårvägsmuseet.

Bra kollektivtrafik är nödvändig för en växande storstad. Stockholm verkar nu äntligen få både nya tunnelbanor – och spårväg på tvären. Folkpartiet sätter ned foten, för tunnelbana till Solna, och för spårväg på linje 4.

Ett Stockholm som håller ihop och kan fortsätta växa behöver utbyggd kollektivtrafik. Det är nödvändigt för människor och miljö – och för att vi ska kunna bygga en tät och grön stad. Bra kollektivtrafik möjliggör fler bostäder och arbetsplatser, och håller tillbaka biltrafiken.

För att locka och få plats med så många stockholmare som möjligt är det framför allt mer spårtrafik som behövs. Vi behöver både stärka det radiella nätet – in till och ut från City – och bygga nya tvärförbindelser som binder samman pendeltågs- och tunnelbanelinjerna, skapar nya bytespunkter och nya samband. Som succén tvärbanan, som så sent som i måndags öppnade för trafik till Solna.

Vilken spårlösning som passar bäst var är en diskussionsfråga. Folkpartiet ställer sig nu bakom tunnelbana till Solna, liksom till Nacka/Gullmarsplan och Barkarby. Men vi står också fast vid att Täby behöver få tunnelbana. Det är viktigt för fler bostäder – och för miljön! Nordöstra länet har hög andel bilresande och för få kapacitetsstarka kollektivtrafik-alternativ.

Mer trafik med spårvagn väntas. Bild från Wikimedia.
Mer trafik med spårvagn väntas. Bild från Wikimedia.

Och vi får inte glömma tvärförbindelserna! Spårväg syd och tvärbanans förlängning norrut måste fullföljas.

För Stockholm är en konvertering av busslinje 4 till spårväg högprioriterad. Med 70.000 resenärer om dagen har man överträffat gränsen för när man på kontintenten bygger spårväg med mer än det dubbla.

Läs mer om Folkpartiets ställningstagande kring framtida trafiklösningar hos Birgitta Rydberg, Anna StarbrinkAnders Ekegren, Jessica Ericsson och Folkpartiet i Sundbyberg – och hos ABC och Metro.

12 kommentarer på “Stockholm behöver mer spår – på längden och tvären”

 1. Jag håller med i resonemanget.
  Med ett par brasklappar:
  1. det är på just K-trafiken som det behöver satsas, inte på ännu en sprawl-inducerande förortsmotorväg, lägg således ned vansinnesprojektet ”Förbifarten” och bygg fler broar av Västerbro-snitt istället. Bättre strukturella effekter för storstaden och faktsikt fler bilfiler norr-syd för samma peng.
  2. Det är inte avsaknaden av spår in mot stan som gör att nordostsektorn domineras så av bilism. Dra vidare T-banan skulle hjälpa något, men då det allra mesta är bilkrävande sprawl så komemr inte många ens kunna byta då de även med Tbanan till Täby bor en bil-färd bort från spårtrafiken. Således: bygg ut Tbanan och förtäta vid stationerna – inklusive vid Roslagsbanans stationer.

  1. Hej! Ja visst är det kollektivtrafiken som vi behöver satsa mest på. Men jag menar att vi också behöver vissa kompletteringar i vägtrafiken. En förbifart (och en fullbordad ringled, med Österleden) skulle fylla funktioner som saknas i dag (eller i Förbifartens fall möjligen fylls av Essingeleden som ju dock varken har kapacitet nog eller är tillräckligt bra placerad). Jag motverkar också gärna ”urban sprawl” genom att bygga tätare och grönare som jag har skrivit här förut 🙂

   Delvis är det ju just avsaknaden av kapacitetsstark radiell trafik, direkt in till City, som har gjort nordostsektorn så bilburen. Utan tunnelbana eller pendeltåg har det ju inte riktigt funnits förutsättningar för mer stadsliknande, täta boendemiljöer. Så förtätande runt tunnelbanan är ju helt klart tanken, det är där de tiotusentals nya bostäderna kan komma.

 2. Som jag skrev på Anders Ekegrens blogg borde Fp ställa sig bakom något liknande sossarnas lila linje dvs en helt ny västlig förbindelse typ Hagsätra-Älvsjö-Årsta-Hornstull-Fridhemsplan-Hagastaden-Arenastaden-Bergshamra-Täby. En påbyggnad av befintlig grön linje skulle öka kaoset vid t-centralen ytterligare. Vi MÅSTE hitta ett sätt att leda kollektivtrafiken bort från t-centralen, det är redan fullt kaos där och kommer bli värre när citytunneln är klar. En ny västlig linje skapar nya stationer där sådana inte finns, knyter samman flera linjer med nya bytespunkter och avlastar t-centralen. Låt alltså inte t-banan gå från Odenplan och norrut utan skapa en helt ny västlig linje istället.

  1. Hej, det är förstås spännande med sådana förslag. Frågan är, om vi ändå ska vara lite realistiska, var man tar pengarna. Socialdemokraternas kalkyler tror jag inte alls på, de har talat om 17 miljarder tror jag, för en sådan lång tunnel, rakt under Stockholm med alla komplikationer det innebär. Odenplan-Hagastaden kan förstås dock byggas vidare åt båda håll i framtiden. Den ska alltså inte kopplas direkt på grön linje. Däremot behövs förstås andra förstärkningar också. Fyran som spårväg gör ju Odenplan ännu viktigare liksom inte minst Citybanan med den nya pendeltågsstationen!

   1. Problemet är att det är svårt att tänka sig en linje via Odenplan som inte också går via T-centralen, det ligger liksom i förlängningen av sträckningen Odenplan-Solna (om man bygger på för en ny västlig linje blir kurvan mot Odenplan för skarp). Och visst kostar en ny linje pengar, men vi måste ändå bygga en sådan inom kort framtid för att klara befolkningstillväxten, avlasta T-centralen och ge Älvsjö, Årsta, Hagastaden, Arenastaden t-bana. Lika bra att satsa ordentligt på en gång.

    En minilinje mellan Odenplan och Hagastaden låter robust olönsam och oattraktiv. Då kan man lika gärna bygga spårväg.

 3. En möjlighet är att låta den nya linjen passera Sankt Eriksplan men lägga perrongen närmare Odenplan och sen ha rullband till pendeltågen.

 4. Det viktiga är att inte T-centralen belastas ytterligare. Det måste vara utgångspunkten i all ny tunnelbaneplanering. Jag har aldrig sett värre köer än senaste året och som sagt, det kommer öka ytterligare med ny pendeltågsstation under blå linjen. Det tar minst 15 år att bygga en ny linje och jag undrar om T-centralen klarar av trafiken tills dess. Stockholm måste vara den enda storstaden i världen där nästan all kollektivtrafik tvingas genom en liten getingmidja i centrum.

  1. Ja, det är en utmaning. Därför är det viktigt, på någorlunda kort sikt (om man jämför med tidsaspekten för en ”lila linje” eller liknande) med både Odenplan som ny knutpunkt och med blå linje till Nacka (avlastar också Slussen) med en gren till Gullmarsplan (underlättar för Söderort).

   1. Ny gren från Odenplan till NKS avlastar inte T-centralen på något sätt (det finns ju ingen t-bana mellan T-centralen och NKS idag) och förlängning av blå linje till Nacka kommer att förvärra situationen ytterligare, i synnerhet om man inte gör ett stopp vid Slussen. Givetvis bör blå förlängas, men T-centralen måste avlastas med en ny mer västlig linje som knyter samman övriga linjer vid t.ex. Liljeholmen och Fridhemsplan.

   2. Det blir ju dock en koppling med pendeltåg som Karlberg inte alls är i dag. Och med fyran som spårväg vilket vi snart hoppas börja förverkliga så kan den också avlasta bättre som ”ringlinje” i stan.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s