Bibliotekskort till papperslösa

Människor som gömmer sig i Sverige på flykt, är likafullt människor som behöver vård, skola – och bibliotek. Jag är stolt över att Stockholm nästa år ger papperslösa tillgång till lånekort.

Bibliotekskort, snart för papperslösa.
Bibliotekskort, snart för papperslösa.

För människor som gömmer sig, på flykt, i Sverige är tillvaron svår. Den drabbar hela familjer. Att staten fattat beslut om t.ex. att säga nej till uppehållstillstånd, innebär inte att samhället ska vända ryggen till dem som ändå vistas här. Att det finns avvisningsbeslut att verkställa, innebär inte att människor kan behandlas illa.

Tillgång till vård som inte kan vänta, och skolgång för gömda flyktingbarn, är sådana reformer som Folkpartiet länge har eftersträvat och tillsammans med andra slutligen fått igenom på riksnivå.

Böcker behövs. Bild: Peter Kuiper via Wikimedia.
Böcker behövs. Bild: Peter Kuiper via Wikimedia.

Förnekande av vård och utbildning, som kunde göra ett redan mycket tufft liv odrägligt, är och ska inte vara ett sätt att verkställa migrationspolitiken.

Människor behöver också kultur, förströelse, bildning, en stunds verklighetsflykt, möjligheter att vidga sina vyer, hålla kontakt med sin kultur eller få kontakt med en ny – även och kanske allra mest när man gömmer sig, dagarna är långa och osäkra men innehållstomma. Därför behövs också tillgång till bibliotek och böcker. Jag är stolt över att vi i kulturnämnden i vår verksamhetsplan för 2014 har beslutat om att ”papperslösa och personer utan fast adress [ges] tillgång till lånekort med tillhörande service”.

Böcker och bibliotek är inte heller migrationspolitik.

Läs mer om vad jag skrivit om papperslösa. Läs också mer i Madeleine Sjöstedts pressmeddelande om att papperslösa ska få låna på stadens bibliotek. Madeleine Sjöstedt, kulturborgarråd och ordförande i kulturnämnden, bloggar också och berättar bl.a. hur det rent praktiskt kommer gå till, med ”ett tidsbegränsat lånekort som medger ett visst antal lån”.

2 kommentarer på “Bibliotekskort till papperslösa”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s