Ett uppfattat nej – och ändå inte våldtäkt?

Ännu en friande våldtäktsdom vållar stor upprördhet. Fungerar lagen när ett uppfattat nej, och användande av våld, inte räcker?

Våldtäkten på Lucretia. Oljemålningen Tarquinius och Lucretia av Tizian, 1571.
Våldtäkten på Lucretia. Oljemålning, Tarquinius och Lucretia, av Tizian, 1571.

De har varit många på senare tid – våldtäktsrättegångarna där åtalade har friats i domstolen trots graverande omständigheter som många anser borde lett till fällande domar. ”Många” innefattar i dessa fall allt från rättskunniga över professionella opinionsbildare till arga, engagerade ”vanliga” män och kvinnor.

Nu är det en 25-årig kvinna i Lund som säger sig ha gjort allt hon kunnat för att säga nej. Något den åtalade 27-årige mannen också medger. Både offret och den misstänkte förövaren är också ense om att han har använt våld. Ändå frias han, eftersom han menar sig inte avsiktligen ha tvingat sig till sex.

Sällan har det varit tydligare att ett nej inte betyder ett nej, vare sig i manliga förövares eller svenska domstolars ögon. Det allmänna rättsmedvetandet och rättspraxis tycks allt tydligare skilja sig åt.

demo1Grunden för en rättsstat är att ingen ska dömas skyldig om inte motsatsen bevisas. Vi vill inte ha oskyldiga män som döms för våldtäkt. Sexuella relationer är inget enkelt, svartvitt område och det kommer alltid behöva göras bedömningar. Men något måste vara klart: Att ingen ska behöva ha sex mot sin vilja. Att ingen ska vara förhindrad att avbryta en påbörjad sexuell, eller sexuellt laddad, situation. Att ingen ska behöva gå med på något man inte vill, för att man tidigare ”varit med på det”, ”gett sig in i det”, ”sänt signaler”.

Är det lagen, som skärptes så sent som i somras, som det är fel på? Eller är det tillämpningen? Kanske behövs, som sades av både journalisten Cissi Wallin, frilansjournalist och chefsrådmannen i Lund Nils-Petter Ekdahl i P1 i morse, den ytterligare skärpta våldtäktslag som många efterfrågar bara som en markering mot domstolarna.

Vi har fria domstolar. Men de bör överväga hur de förhåller sig till lagstiftarnas intentioner – och till det allmänna rättsmedvetandet.

I media för den som vill veta mer om det nu aktuella våldtäktsmålet: Sydsvenskan, SvD, Metro, Expressen, P1 Morgon, GP:s Malin Lennersten: Ett nej, är ett nej, är ett ja? Läs också gärna LUF:s ordförande Linda Nordlund i Sydsvenskan: Kan en deprimerad kvinna våldtas?

2 kommentarer på “Ett uppfattat nej – och ändå inte våldtäkt?”

 1. Vilket nej är ett nej och vad betyder det?
  Nej, sluta inte!
  Nej, jag vill inte!
  Nej, andra hålet!
  Nej, fortsätt som förut!
  Nej, behåll skjortan på.
  Nej, släck inte ljuset!
  Vilket NEJ är ett NEJ och vad betyder det egentligen?

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s