Låt konsten lyfta staden

En trivsam och attraktiv stad byggs av många delar. Den offentliga konsten är en byggsten som vi ska använda bättre – t ex vid Tegelbacken.

800px-Järnvägsparken_2012_MjauMjauMjauMjau
CENTRALT OCH ÖDE. Järnvägsparken (Wikimedia, MjauMjauMjauMjau).

Järnvägsparken är knappast en plats som frejdar ögat eller lyfter humöret. En liten bit stenöken, på en av Stockholms mest centrala platser, omgiven av dundrande tåg och bullrande bilar. Nu får den snart ett välbehövligt lyft – tack vare konsten. Järnvägsparken är en plats som kräver mycket, men också tål mycket. Jan Håfströms sju meter höga konstverk ”Mr Walker” kommer nog väcka en del uppseende, häpna miner och frågetecken. Den kommer lyfta både platsen och humöret.

Konstverket invigs i morgon kl 12 av kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (pressinbjudan). Läs mer hos Stockholm Konst och i dagens DN Kultur!

MrWalkerHåfström
”MR WALKER” av Jan Håfström. Snart på plats i Järnvägsparken. (stockholmkonst.se)

”Mr Walker” i Järnvägsparken är det senaste projektet från Stockholm Konst – och ett av de få som kommer till stånd utan den s k enprocentregeln. Detsamma gäller den hemlösa räven vid Rosenbad, som jag lyfte fram som ett av stadens konstverk i en serie på Stockholmsbloggen. Den snurrande jättemannen vid Tegelbacken och den tyst vädjande lilla räven med sin unge på Drottninggatan må skilja sig stort i storlek, men har mer gemensamt.

De tillför något, kompletterar – och komplicerar – stadsbilden på ett sätt som gör vår stad mer intressant. De pryder sina platser, men de väcker också frågor och utmanar tanken så som god offentlig konst bör göra.

En stad byggs inte av hus, gator och torg enbart. Vi behöver förstås parker och ytor för rekreation, förströelse och kontemplation. Och – vi behöver konst. På de lugna platserna. På gatorna och torgen, mitt i vimlet. Mellan husen, på skolgårdarna och i äldreboendena. En stor del av detta åstadkommer vi genom att en procent av investeringar vid om- och nybyggnader går till konstnärlig gestaltning. Men ibland behövs mer, även på redan ”färdiga” platser.

Som Järnvägsparken med all önskvärd tydlighet visar är staden aldrig färdigbyggd. Framför allt inte för konsten.

Uppdatering 5 september: Nu är Mr Walker invigd – läs mer hos Madeleine Sjöstedt!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s