Bostäder och torg på Fridhemsplan

Fridhemsplan kan bli ett grönskande torg med mer plats för människor – och vi kan bygga för både bostäder, kommers och kultur. Men Folkpartiet kräver en helhetslösning.

Kvarteret Väktaren, med bl a Åhléns, har varit ämnet för en lång diskussion. Stora planer finns för om-, ut- och nybyggnad med bostäder, galleria och annat. Från Folkpartiets sida har vi varit motsträviga – inte för att vi inte vill se fler bostäder, och inte heller för att vi har något emot handel och folkliv. Tvärtom vill vi se mer av folkliv på Fridhemsplan, men vi vill att man tar ett helhetsgrepp. Planerna för kvarteret Väktaren behöver ses över samtidigt som man satsar på att bygga om Fridhemsplan och Drottningholmsvägen. Vi upprepar vårt förslag om ett torg, där de många bilfilerna får flytta in i skuggan, den breda meningslösa mittrefugen slopas, och vi kan få en långsmal torgbildning i soligt söderläge – med plats för folkliv, serveringar och grönska. I stadsplaneringen av området behöver vi tänka på både bostäder och handel men också kultur.

Tillsammans med Kungsholmsliberalerna Björn Ljung från stadsbyggnadsnämnden och Maria Johansson i stadsdelsnämnden skriver jag i senaste Mitt i Kungsholmen (eftersom texten skickades in för ett tag sedan blev det min numera f d titel som ordförande). Se nedan!

Vi vill ha bostäder och torg vid Fridhemsplan

MITT I KUNGSHOLMEN 17 februari 2015.
MITT I KUNGSHOLMEN 17 februari 2015.

Planerna för kvarteret Väktaren, med omfattande om- och nybyggnad, verkar vara på väg mot beslut. Från Folkpartiet tycker vi att det är mycket olyckligt. Staden riskerar att missa chansen till en helhetslösning för Fridhemsplan.

Stockholm och Kungsholmen behöver fler bostäder, inte minst hyresrätter. Fridhemsplan, Kungsholmens centrala och urbana plats, behöver ett lyft, och gärna intressant handel och kultur. Ombyggnad och utveckling av kvarteret Väktaren kunde vara en del av detta. Därför bör ett beslut om Väktaren inte tas förhastat och isolerat.

Istället för att besluta om enstaka delar och kvarter vill vi se ett helhetsgrepp för bostäder, kommers, kultur och trafik. Husen, deras höjd, fasader och innehåll är bara en – men en viktig – del.

Gör ett torg av Fridhemsplan. Modernisera trafiklösningarna, ge mer plats för människor, grönska, caféer och torghandel i soligt söderläge. Pröva en passage under Drottningholmsvägen med en ny t-baneuppgång vid Hantverkargatan.

Våra förslag om Fridhemsplan har fått stöd i ord från många håll, men det gäller att orden övergår i handling. Om Socialdemokraterna nu är beredda att tänka om, se över planerna för Väktaren, och ta ett helhetsgrepp på Fridhemsplan är vi beredda till konstruktivt samarbete.

Rasmus Jonlund (FP)
ordförande Folkpartiet liberalerna Kungsholmen, vice ordförande kulturnämnden

Björn Ljung (FP)
gruppledare stadsbyggnadsnämnden

Maria Johansson (FP)
vice ordförande Kungsholmens stadsdelsnämnd

En kommentar på “Bostäder och torg på Fridhemsplan”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s