Demokratimuseum på Stortorget?

Börshuset på Stortorget kan bli lämpliga lokaler för ett nytt demokratiforum när Nobelmuseet flyttar. Liberalerna i Stockholm föreslår ett museum och forum för den svenska demokratins historia och framtid.

Den svenska demokratin börjar fylla 100 år i år, och förtjänar att uppmärksammas. De demokratiska värderingarna om allas lika värde och röst, är inget vi kan ta för självklart. Demokratin måste erövras på nytt, gång på gång, i varje generation. Ett demokratiforum och museum skulle därmed fylla en dubbel uppgift.

Vårt liberala förslag till demokratimuseum innebär alltså fokus på både historia, nutid och framtid, med en målgrupp inte minst bland skolelever och unga. Läs gärna vad jag har skrivit tidigare: Demokratikamp värd att firas, och föras på nytt (med bl a motionen från Hanna Gerdes, Anne-Lie Elfvén och mig).

Vi liberaler vill att Stockholms stad medverkar till ett nytt forum för den svenska demokratin, t ex genom att hjälpa till med lokalfrågan. DN skriver om detta i dag.

Skärmavbild 2017-07-09 kl. 22.29.29
DN Kultur 10 juli 2017.
Nu öppnar sig en möjlighet: Börshuset vid Stortorget i Gamla stan. Där inryms nu, förutom Svenska Akademien, Nobelmuseet. När Nobelmuseet flyttar inom några år, kan ett demokratimuseum vara färdigt att ta dess plats. (Redan dessförinnan – så snart beslut är fattat – bör det digitala museet förstås börja förverkligas.)

Börshuset är en av Stockholms vackraste och mest historiskt betydelsefulla byggnader. Hem för Stockholmsbörsen från 1776 till 1998, och för Stockholms borgerskap och kommunala styre till inflyttningen i Stadshuset 1923. Till en början var det också mötesplats för borgarståndet under ståndsriksdagarna. Riksdagstraditionen, det lokala självstyret men även den fria ekonomin är förstås viktiga delar av den svenska demokratin. Kopplingarna till forskningen och bildningen – i form av Nobelstiftelsen och Svenska Akademien – gör också huset intressant.

Börshuset ägs av Stockholms stad och förvaltas av fastighetskontoret. Här finns med andra ord alla möjligheter att erbjuda en hemvist för Sveriges nya demokratimuseum.

Mitt i den svenska huvudstaden, nära de centrala demokratiska institutionerna. Som gjort för skolbesök, stockholmare och turister. En central plats för demokratin – en frihet vi har erövrat, som måste försvaras.

Bild på Börshuset på Stortorget: Mats Halldin/Wikimedia.

En kommentar på “Demokratimuseum på Stortorget?”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s