Låt Stockholms historia pryda fler väggar

Stockholmarna äger en fantastisk bildskatt. Historiska Stockholmsfotografier borde gå att ta med sig hem. Vi liberaler föreslår att Stadsmuseet ska sälja reproduktioner ur sin fotosamling.

3,5 miljoner fotografier från 1840-talet och framåt: det är en enorm skatt som finns i Stadsmuseets bildarkiv. Att kunna köpa med sig en bild, eller flera, skulle ge fler en möjlighet att ta del av denna skatt, även i hemmet eller på arbetsplatsen. Någon kanske vill ha bilder från sin stadsdel från olika epoker. På en arbetsplats kanske man vill ha bilder som skildrar verksamheter kopplat till den verksamhet man driver.

Gustaf Wson Cronquist Stadsgårdshamnen 1933
Stadsgårdshamnen 1933. Foto av Gustaf W:son Cronquist, ur Stadsmuseets samling.

Spårvagnstrafik, försvunna kvarter och industrier, nöjen, matförsäljning, barns lekar, idrott, stora nyhetshändelser…

Bland de miljontals bilderna finns mycket som skulle kunna vara intressant för många. Bilder vore något för den infödde stockholmaren, den nyinflyttade, företagaren, turisten, den historieintresserade

När Stadsmuseet nyöppnar i nyrenoverade lokaler, vore bildförsäljning – av enskilda bilder, i mappar eller ”on demand” – en given del. Nedan skrivelsen som Hanna Gerdes, Anne-Lie Elfvén och jag kommer att lägga i kulturnämnden. Stockholmdirekt skriver om detta.

Tillgängliggör stockholmarnas bildskatt

Hos Stadsmuseet finns, bland många andra kulturhistoriska skatter och stockholmiana, en fantastiskt stor och rik bildsamling. Via utställningar, i Stockholmskällan och det digitala Stadsmuseet är de tillgängliga för stockholmare och andra, digitalt över hela världen. En ytterligare möjlighet som bör undersökas är att ge stockholmarna chansen att ta med sig en del av bildskatten hem.

Försäljning av affischer, böcker, husgeråd, och annat kopplat till det kulturella innehållet är en viktig del av verksamheten för många kulturinstitutioner. Det ger besökare möjlighet att förlänga och fördjupa sitt besök, och ger viktiga intäkter som stödjer t ex museiverksamheten. Inför nyöppnandet av Stadsmuseet kommer en välsorterad, relevant och attraktiv museibutik vara en självklar del av verksamheten.

I Stadsmuseets bildsamling finns fotografier från 1840-talet och framåt. Bilder från fotografer som förra sekelskiftets stadsarkitekt Kasper Salin, stadsfotografen Lennart af Petersens, tidiga kvinnliga fotografer som Carolina von Knorring och Svenska Dagbladets bildarkiv från 1928 till 1960. Bilder på personer, byggnader, platser, händelser, av en stad i förvandling och utveckling.

En del av dessa bilder kunde säljas som reproduktioner. Enskilt eller i mappar. Kanske urval av en enskild fotografs verk, från en särskild epok, av ett tema av händelser eller företeelser som trafik eller nöjesliv, eller en plats eller stadsdel skildrad återkommande av olika fotografer vid olika tidpunkter. Bilder kan redan i dag beställas via hemsidan, men borde göras mer tillgängliga.

Den kommunala verksamheten ska inte konkurrera med privata aktörer. Här handlar det dock om unika bilder och en tydlig koppling till museiuppdraget.

Det är stockholmarnas egen bildsamling som kan göras än mer tillgänglig, och bidra till att göra Stockholms historia och vårt gemensamma kulturarv mer aktuellt och angeläget. En chans för stockholmare och besökare att ha kvalitativ och kulturhistoriskt intressant fotografi på väggen.

Vi vill därför fråga förvaltningen om förutsättningarna att i Stadsmuseets nya butik sälja reproduktioner av exempel ur stadens och stockholmarnas bildsamling.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s