Vad ska jag i kommunfullmäktige att göra?

Stockholm kan bli en ännu bättre plats att leva på – med plats för fler människor, och större frihet att forma våra liv. Jag kandiderar till kommunfullmäktige för att göra skillnad för stockholmarna.

Lokalpolitik står inte alltid i centrum. Mycket kretsar kring nationella och internationella frågor, som förvisso påverkar oss även i vår stad och stadsdel. Besluten som fattas i kommunen påverkar dock våra liv och vår vardag, varje dag. Är skolan bra för dina barn? Är biblioteket nära och öppet? Byggs det bostäder? Hålls parkerna i bra skick? Får de äldre en god omsorg? Hur fungerar det sociala skyddsnätet för de mest utsatta? Ger stadsmiljön och servicen utrymme att idrotta, umgås, trivas och roa sig – kanske hela natten lång?

Staden skapas av oss människor som bor där. Men våra förutsättningar påverkas av kommunpolitiken. Varje dag.

Jag vill vara med och förändra Stockholm, så att kommunpolitiken får spela mindre roll – och människor får större frihet i sina liv. Vi behöver röra oss bort från dagens vänsterstyre där mer detaljerade politiska beslut och högre skatter får ta större del av makten över människors liv och plånböcker. Som liberal vill jag arbeta för en effektiv kommunal service, mindre politisk klåfingrighet och lägre skatter.

Kultur är det jag ägnar mest tid i politiken. En fri och rik kultur bidrar till en friare och rikare stad, där människor har större utrymme att vara och finna sig själva. Alla ska kunna ha tillgång till kultur och bildning oavsett bakgrund och uppväxtvillkor. Då behöver kulturlivet få stå fritt från politiken, biblioteken vara många, öppna, och trygga, och alla barn och unga få möjlighet att ta del av och utöva kultur. I opposition har vi liberaler arbetat för ett bättre kulturstöd med mindre politisk styrning, för stärkt yttrandefrihet och stöd till yttrandefrihetskämpar globalt, för biblioteksfrid mot trakasserier och våld, för en kultur som når fler – och som kan få pengar även från fler håll än det kommunala. Läs mer om min kulturpolitik här.

Bildning och utbildning är centrala frågor för oss liberaler – eftersom de är så viktiga för oss alla, personligen och för den stad och det samhälle vi ska leva i tillsammans. En skola som verkligen fokuserar på kunskap, där lärare har förutsättningar att vara lärare, och där studiero och respekt råder – det är målen för en liberal skolpolitik. Bättre villkor och mer fortbildning för lärare och rätt resurser så att alla elever kan fullgöra sin potential, med rätt stöd i rätt tid, är vägen dit. Jag vill bidra till att genomföra liberal skolpolitik i Stockholm.

Stockholm, staden vi bor i och älskar, kan bli ännu bättre. Vi kan få plats för de många fler människor som föds här eller vill flytta hit. Fler bostäder behöver byggas, i hela staden, med en planering som tar hänsyn till varje områdes förutsättningar. Så kan vi bygga nya bostäder, i olika stadsdelar, från förorten till City – utan att riskera nya storskaliga dåliga lösningar. Ska vi bygga mycket ska vi också bygga bra.

Att bygga bra handlar om mer än bara hus och bostäder. Husen måste också kunna inrymma kommers och kultur, service och samhällstjänster. I en levande stad behöver människor kunna leva sina liv, hela livet och dygnet runt. Vi ska planera för förskolor, skolor, omsorgs- och äldreboenden, men också för konstnärer och nöjesliv. Det sistnämnda är inte alltid så lätt att få in i efterhand. Det är bättre att inte riva och förstöra sådant som fungerar. Tyvärr har vi sett för mycket av sådant i Stockholm – med sveket mot Debaser Medis och alla dess besökare som ett sorgligt exempel.

Den gemensamma stadsmiljön ska vara trygg. Attraktiva utemiljöer där människor vill vistas gör staden både trevligare och tryggare. När vi lever tätt behövs plats för att förlusta och förströ sig, och andas. Parker ska vara snygga och trygga. Torg och boulevarder vill vi se mer av i Stockholm. Lokalt på Kungsholmen har jag och vi liberaler arbetat långsiktigt för bad i Hornsberg, ett levande grönskande Fridhemsplan, och ett bättre Norr Mälarstrand, bland annat.

Politik är att vilja, att förändra – men också att synas. Annars får vi svagt genomslag för våra idéer. Genom ”vanliga” och sociala medier har jag lagt mycket energi på att kommunicera liberal politik, och har varit en av de mest synliga kommunpolitikerna de senaste fyra åren.

Jag vill gärna fortsätta fyra år till och hoppas på liberalernas, och sedan de liberala väljarnas, förtroende.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s