Försäljning kan ge mervärde för teaterbesökare – och Stadsteatern

På många teatrar, museer och andra kulturverksamheter är butiken en självklar del. Besökarna kan köpa affischer, muggar, olika slags gåvor, konst och litteratur med anknytning till aktuella utställningar eller föreställningar. En sådan försäljningsverksamhet borde bli en naturlig del även på Stadsteatern – Nordens största teater.

På teaterns styrelsesammanträde i förra veckan lade jag en skrivelse om detta, som DN skriver om i dag. Skrivelsen fick ett positivt bemötande såväl av Alliansvänner som oppositionskollegor. Oavsett om det är De tre musketörerna eller Tribadernas natt, Djungelboken eller Onkel Vanja, så skulle upplevelsen för besökarna kunna fördjupas genom att kunna köpa den litterära förlagan eller andra verk av Dumas, Enquist, Kipling, och Tjechov, en nyckelring eller affisch som minne, eller kanske en mugg med Stadsteaterns logga, eller böcker om Stadsteatern eller om teater och teatermänniskor. Försäljning kan ske vid föreställningarna, annars kanske i samverkan med Kulturhus-shopen, och som en miljöpartist föreslog i samband med att skrivelsen lades på bordet, i en webbutik.

I första hand handlar det om att erbjuda teaterbesökarna, från Stockholm och andra platser, en sådan fördjupad upplevelse. Men naturligtvis skulle det också kunna ge extra intäkter till Stadsteatern. För många kulturverksamheter är butiken och försäljningen i anslutning till föreställningar ett viktigt tillskott. Med så många besökare som Stadsteatern har kan det handla om en hel del pengar. När teaterchefen återkommer med sitt svar på skrivelsen får vi se om idén går att förverkliga och hur.

Stadsteatern går mycket bra, publiken fortsätter att strömma till och biljettförsäljningen ser bra ut. Stödet från Stockholms stad utökades från och med i fjol. En extra intäkt utöver det kan ge ännu bättre förutsättningar att skapa teater med bredd, djup och spets.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s