Språk för integration

Språket torde vara den viktigaste vägen för integration för nya svenskar. Språket går hand i hand med jobbmöjligheterna – för de flesta arbeten är det viktigt att ha språket, och en arbetsplats är ofta ett av de bästa ställena att lära sig och använda det nya språket. Därför är det viktigt att de som kommer hit och ska stanna här, direkt får bra undervisning i svenska, och så snabbt som möjligt får kontakter med arbetsmarknaden.

Svenska för invandrare, SFI, har tyvärr sina brister. En utredning arbetar sedan halvtannat år för att öka valfriheten och invididanpassningen. En högskoleutbildad person behöver annorlunda utbildning än en analfabet, och så försöker man förstås redan jobba på många håll med SFI. Ett viktigt perspektivskifte är också att språkkunskaperna inte ska komma först, jobb sedan – utan att man ska arbeta parallellt med språkutbildning, praktik och jobb.

Maria Arnholm (regeringen.se).
Maria Arnholm (regeringen.se).

Folkpartiet, som ansvarar för utbildning och integration i regeringen, vill stärka individanpassningen ytterligare. Nu får den s.k. SFI-pengsutredningen tilläggsdirektiv. Hur ska SFI kombineras bättre med jobb och praktik? Hur ska undervisningen anpassas bättre till varje individ? Och hur ska utbildningen hänga ihop – utan hopp och risk att falla mellan stolarna från SFI till Komvux?

De tre ministrarna Björklund, Arnholm och Ullenhag skisserar utmaningar och lösningar på dagens DN Debatt. Det ska bli spännande att se det viktiga resultatet – av utredningen, och ännu viktigare längre fram när det omsätts i verkligheten. En bra start för vår nya jämställdhets- och biträdande utbildningsminister.

Läs också: SR Ekot.

4 kommentarer på “Språk för integration”

  1. Om man verkligen vill komma vidare i dessa frågor så bör man ta hand om de som redan är här och sätta stopp för ytterliggare invandring i 5-10 år. Det finns stora problem i dagens system som hindrar de som redan finns här att integreras. Ont om bostäder, arbete/praktik etc. Det blir ju inte bättre om fler fyller på bakifrån. Era förslag har säkert sin poäng men de kommer inte fungera när man inte gör större förändringar i mottagandet.

    1. Det kommer att finnas människor som behöver skydd i Sverige, människor som behöver återförenas med sina anhöriga, och människor som vill och kan arbeta här, och som vi behöver, varje dag, varje år.

  2. Egentligen vet jag inte. Men jag gissar att det finns en del pensionerade lärare som skulle se det som en stimulerande uppgift att undervisa invandrare i svenska på olika nivåer. Åtminstone några timmar i veckan. En poäng med de äldre är att de även behärskar sitt modersmål ordentligt. Vanligtvis.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s