Fram för tvärförbindelser – 4:an som spårväg

Stockholm behöver bättre tvärförbindelser. Det är sedan länge hög tid att omvandla 4:ans blåbuss till spårväg. Det skulle underlätta för alla som behöver ta sig fram inom Stockholms innerstad.

Spårvagnar i trafik vill vi se på linje 4.
Spårvagnar i trafik vill vi se på linje 4.

Stockholm har sedan länge en välutbyggd kollektivtrafik som framför allt är stark radiellt – in till och ut från regioncentrum, city. För att vi som resenärer ska kunna ta oss fram bättre och för att få trafiken att flyta smidigare behöver vi också starka tvärförbindelser. De bedrivs i dag framför allt med buss – i innerstaden de blå stombussarna – men de behöver i högre grad också köras på spår. Företrädesvis med spårvagn.

Tvärbanan, ursprungligen underskattad, har blivit en succé och byggs nu ut. I Söderort slåss Folkpartiet för att få igång bygget av Spårväg syd fortast möjligt. Och i innerstaden behöver vi bygga ut spårväg istället för stombuss. 4:an är högst prioriterad av oss i Folkpartiet.

Jag har tidigare skrivit om tvärförbindelser, som knyter samman pendeltågs- och tunnelbaneknutpunkterna, och i dag har jag en insändare i Vårt Kungsholmen tillsammans med Stella Fare, – trevligt illustrerad, som framgår nedan, även om vi vill se lite modernare spårvagnar (som på bilden ovan) när linjen är färdigbyggd.

Vårt Kungsholmen 30 november 2013.
Vårt Kungsholmen 30 november 2013.

Dags att göra verklighet av spårväg på linje 4

Kungsholmsborna kommer att gynnas av den efterlängtade utbyggnaden av tunnelbanan – med bl.a. snabbare förbindelser till Nacka och Söderort.

Fridhemsplan blir en ännu viktigare knutpunkt – men vi saknar fortfarande en viktig sak: Spårväg på linje 4.

Stockholm behöver inte bara tunnelbana utan också tvärförbindelser. Tvärbanans succé visar värdet av att inte bara kunna ta sig in till och ut ur stan – utan också smidigt kunna resa på tvären. Att knyta samman knutpunkterna avlastar också tunnelbana och pendeltåg!

Fyrans buss, med 70.000 resenärer per dag, har sedan länge passerat gränsen för att bli spårväg. Spårvagnar som har eget utrymme i gatorna och som kan ta fler resenärer är också enligt många trevligare att resa med. Spårväg ger mycket trafiknytta för pengarna!

Rasmus Jonlund (FP)
Ordförande Folkpartiet Liberalerna Kungsholmen

Stella Fare (FP)
Vice ordförande trafiknämnden och SL

Bland tidigare blogginlägg om kollektivtrafik: Stockholm behöver mer spår – på längden och tvären; Kungsholmen än mer i centrum med tunnelbana till Nacka.

2 kommentarer på “Fram för tvärförbindelser – 4:an som spårväg”

 1. Ja det är nog bra på alla vis – men det är inte i innerstaden som de stora problemen ligger – de finns i ytterstaden. Försök att ta dig till jobbet från yttre västerort kollektivt eller med cykel – det är väldigt förståeligt att folk hellre sätter sig och trängs med andra bilister på igenkorkade vägar. Så, bättre tvärförbindelser i ytterstaden först!

  Juhan Janusson

  1. Javisst behövs bättre tvärförbindelser i hela Stockholmsregionen! Nu skrev vi insändaren med lokalt Kungsholmsperspektiv, men jag nämner ju här Spårväg syd och har tidigare nämnt bl.a. Tvärbana norr till Ursvik. När Förbifarten står klar kommer den också ge kraftigt förbättrade möjligheter för kollektivtrafik i och mellan väster- och söderort. Då får vi ännu större nytta av det befintliga radiella tunnelbane- och pendeltågsnätet – och ”Stockholm Väst” i Barkarby blir en formidabel knutpunkt. Likaså behöver vi satsa på kapacitetsstarka cykel”motor”vägar!

   Men jag vill ändå betona att trafiksituationen i innerstaden angår många fler än oss som bor här; alla som behöver ta sig hit, eller härifrån, eller runt här. Alla som berörs av alla de företag och tjänster som finns här. Osv.

   Att jämte tvärförbindelser, som kompletterar och optimerar det befintliga kollektivtrafiksystemet, jobba med utvecklingen i andra delar av stan med arbetsplatser etc. En sådan utveckling gynnas förstås av kollektivtrafiksatsningar.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s