Ljusare tider

Jämte vårsolen kan svenskarna också glädja sig åt fortsatta positiva tecken från ekonomin: Sveriges BNP växer snabbast i Europa, exportutsikterna ser allt ljusare ut och arbetslösheten fortsätter nedåt.

Världsekonomin har varit utsatt för hårda smällar sedan finanskrisen 2008. Det har varit tufft inte minst för en liten, exportberoende ekonomi som den svenska. Det är förstås ett styrkebesked för svenska företag och regeringens ekonomiska politik att vi samtidigt har kunnat se hur 200 000 fler jobb har tillkommit. Antalet nya jobb som har skapats är förstås ännu större eftersom det handlar om en nettoökning. Att arbetslösheten inte minskat när sysselsättningen ökat beror på att också arbetskraften har ökat – vilket i sig är hoppfullt. Att stå till arbetsmarknadens förfogande är förstås en förutsättning för jobb; länder där människor slutar söka jobb och inte längre räknas till arbetskraften har större problem.

På senare tid har dock även arbetslösheten minskat och nu kommer fler positiva tecken. Konjunkturinstitutet rapporterar att värdet av varor och tjänster i Sveriges bruttonationalprodukt ökade mest i EU, med en bred uppgång i ekonomin. Exportutsikterna ser allt ljusare ut, och utvecklingen spås fortsätta med uppskruvade tillväxtprognoser de kommande åren. Det lovar gott för framtiden, och för ännu fler jobb. Samtidigt fortsätter arbetslösheten nedåt (se siffror nedan).

Sveriges ekonomi har länge stått sig stark – både avseende statsfinanserna, jobbtillväxten och konjunkturen i stort. Det jag skulle önska nu, jämte fortsatt ansvarstagande, är ökade investeringar som lägger grunden för en god ekonomi långt framöver. De starka offentliga finanserna och den låga statsskulden borde ge utrymme för en långsiktig investeringsbudget; få lär tveka om att behoven finns, inte minst i infrastrukturen.

Den starka ekonomin är en av Alliansregeringens bästa grenar – och en stark anledning för omval i höst. För svenskarna vet att det är en stark ekonomi som ger fler jobb och resurser för världens bästa välfärd.

socialam 1200x584px dn 72dpi

Fakta: Ekonomin på väg uppåt

Konjunkturinstitutet konstaterar i dag att konjunkturåterhämtningen har påbörjats, med en bred uppgång i ekonomin som gav en BNP-ökning på 1,7 % fjärde kvartalet 2013. För 2014 spås 2,7 procents tillväxt och för kommande år skrivs tillväxtprognoserna upp till 2,9 procent 2015, 2,9 procent 2016, 2,7 procent 2017 och 2,4 procent 2018. (I december spåddes 2,5 procent 2014, 2,9 procent 2015, 2,9 procent 2016, 2,7 procent 2017 och 2,3 procent 2018.)

Media: SR: Lägre arbetslöshet och bättre ekonomi. Affärsvärlden: Konjunkturinstitutet skruvar upp BNP-prognosen.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s