Frihetens källa måste förklaras

Ryska aggressioner hotar åter Europas frihet. Monumentet ”Frihetens källa” på Norrmalmstorg är en påminnelse om historien som vi har all anledning att vårda. Vi liberaler vill att den historien uppmärksammas och återberättas med tydlig skyltning.
DN mars 2017.

Frihet och demokrati kan inte tas för givna. Det har blivit allt mer uppenbart på senare tid. Det är länge sedan någon påstod att historien var slut, att liberalismen var segerrik och överflödig. Populistiska demagoger och auktoritära regeringar i länder inte långt bort, och i synnerhet ett aggressivt auktoritärt Ryssland, gör tillvaron i vår del av världen mer spänd än sedan Sovjetimperiets dagar.

Låt oss i dessa tider minnas den historiska frihetskampen i Östeuropa, och inte minst våra baltiska grannländers frigörelse.

Vi i Vasastan + Östermalmsnytt 25 mars 2017.

Måndagsmötena på Norrmalmstorg var ett stöd till denna kamp. Skulpturen ”Frihetens källa” uppmärksammar både måndagsrörelsen och frigörelsen, men är sorgligt anonym. Tydligare och utförligare information behövs för att låta Björne Selders verk, tillkommet på Anders Johnsons initiativ, komma till sin rätt.

Vi liberaler tänker aldrig sluta upprepa att friheten måste försvaras, i stort och smått. Hanna Gerdes, Anne-Lie Elfvén och jag kommer därför att lägga nedanstående skrivelse i kulturnämnden (se nedan). Både Stockholmdirekt/Vi i Vasastan och Östermalmsnytt samt DN skriver om vårt initiativ (se också till höger). (OBS!  (Det finns i dag en, mycket diskret, skylt i marken som jag lyckades hitta till slut, efter intervjun med Stockholmdirekt.)

Skrivelse till kulturnämnden

Frihetens källa

På Norrmalmstorg finns skulpturen ”Frihetens källa”. Den restes till minne av de baltiska staternas frigörelse från kommunistdiktaturens Sovjetförtryck, och som en permanent markering av de legendariska måndagsmötena för Baltikums frihet som hölls på samma torg. Initiativet togs av skriftställaren och liberalen Anders Johnson. I dessa tider av utmaningar mot demokratin och ett alltmer auktoritärt Ryssland med självhävdelsebehov mot omvärlden, riktat inte minst mot Baltikum, finns anledning att ytterligare markera detta minne. En mer utförlig förklarande skylt borde finnas i anslutning till skulpturen; en skylt som berättar inte bara om konstverkets namn och konstnären Björne Selder, utan också mer om bakgrunden och det större historiska sammanhanget kring Baltikum och måndagsrörelsen.

Vi vill därför fråga förvaltningen om att skyndsamt ta fram och sätta upp en tydligare och mer informativ skylt till ”Frihetens källa” på Norrmalmstorg.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s