Konsument- och medborgarmakt mot homofobin

Reggae är inte en musikstil jag lyssnar ofta på, och kvaliteterna på artister och framträdanden får andra uttala sig om. När en artist använder sin plattform för att sprida hatiska budskap anser jag det dock vara min ensak. Den här gången handlar det, igen, om homofobiska låttexter, från Stockholmsaktuelle Sizzla, enligt uppgift ”världens störste reggaeartist”.

I grund och botten får var och en naturligtvis föra fram sin åsikt, hur motbjudande den än är; för att använda det citat som tillskrivs Voltaire så må jag avsky vissa åsikter, men kämpar med näbbar och klor för rätten att framföra dem.

Yttrandefriheten är en av liberalismens mest grundläggande principer, därav den återkommande användningen av detta slitna men tydliga uttryck som används så ofta att det närmast blivit en kliché. Men också yttrandefriheten har sina gränser. J S Mills exempel på skillnaden mellan att kritisera brödpriserna i en sansad debatt, och som demagog som eldar på ett upplopp mot ett bageri, känns aktuell i fallet med Sizzla. För homofobi och hatbrott mot hbtq-personer är som många påpekat ingen teoretisk fråga i reggaemusikens hemregioner i Karibien och på Jamaica. Att en artist som torgför sådana budskap släpps fram i vår stad är knappast solidariskt med de som utsätts för sådana övergrepp.

I Stockholm är hotet mindre, men inte försumbart. Nu sträcker jag mig inte så långt som att efterfråga rättsliga ingripanden mot reggaekonserten. De som låter sig påverkas av reggaemusiken till att diskriminera hbtq-personer eller begå hatbrott är nog få. För dem som redan har den tendensen, är motmedlen nog annorlunda än förbud, när arrangörer och uthyrare inte har vett nog att sätta stopp.

Konsumenter och medborgare har dock andra medel att tillgå: Bojkott är ett beprövat och ofta framgångsrikt verktyg i marknadsekonomin. Jag stödjer därför helhjärtat min medliberal, kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt, i hennes bojkottuppmaning. Och tillsammans med alla andra som tar ställning kan vi genom debatten och uppståndelsen visa att vi inte accepterar att någon trampar på våra värderingar och alla människors lika värde.

AB, Metro, SvD, SVT, QX

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer på “Konsument- och medborgarmakt mot homofobin”

  1. Hej,

    I princip är jag med dig men har en fråga. I den här kampanjen utgår alla från att Sizzla verkligen uttrycker hat mot HBTQ på scen. Men är det någon som sett honom göra det på länge? Han har skrivit på reggae compassionate act där han förbinder att inte uttrycka något hat på scen.

    När alla bara vidarebefordrar informationen (du säger själv att du inte lyssnar på reggae) utan att kritiskt granska den kan det lätt utnyttjas av människor med en dold agenda.

  2. Hej! Ja, det är sant att jag i detta fallet litar på andra personer som jag har förtroende för. Jag kan inte själv bedöma risken för att han i Stockholm skulle ha uttryckt hat på scenen, om konserten blivit av. Arrangören sade ju också att de i så fall omedelbart skulle ha stoppat honom. Problemet låg ju från början i att han tidigare framfört sådana texter och uppmaningar. Är det så att han har gjort avbön så är det förstås mycket intressant.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s