Friare kultur – öka avståndet

”Ett upprop för fri kultur har sällan varit viktigare än i dag. I Sverige har vi i decennier varit vana vid politisering från vänster, och de farhågorna präglar också den senaste tidens debatt – om museer, film, litteraturstöd. Men nu finns nya politiska krafter som vill undergräva konstnärlig frihet. Det är en verklighet vi måste beakta också i den kommunala vardagen.”

Kultur glädjer, underhåller, ställer svåra frågor, ger oss nya – och andra människors perspektiv. Det måste den få göra i frihet. Kulturen finns främst till för sin egen skull, och måste få stå fri från politisk påverkan.

I dag hotas kulturen av politisering både från en identitetspolitisk vänster och en nationalistisk populistisk höger. Av dem som vill göra avsändaren till viktigare än det konstnärliga innehållet, och av dem som vill göra mottagarna till en exkluderande skara. Ursprung och åsikt ska få företräde. Mot en sådan politisering måste en liberal kulturpolitik rida spärr – också i den kommunala vardagen. Bibliotek, stadsteatrar och kommunalt kulturstöd berörs i högsta grad.

”Provocerande konstnärer ska kunna slå åt alla håll. Personlig eller ideologisk genans får aldrig vägleda kulturpolitiska beslut. Vi behöver få på plats ett robust system i dag för att försvara kulturens frihet även i framtiden.” Om detta skriver jag i Dagens Samhälle.

Skärmklipp
Enter a caption

(Bilden ovan inlägget visar skulpturen ”Frihetens källa” Björne Selder, på Norrmalmstorg. Foto Bengt Oberger via Wikimedia.)

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s