Mer skoltid

Förlängd grundskola och ännu mer tid i skolan för elever med behov är kloka idéer. Eleverna borde dessutom få mer skoltid under skoldagarna.

20140108-113928.jpgSvensk skola har stora resurser men resultaten har halkat efter under lång tid. Kunskapstappet har framför allt drabbat elever med sämre förutsättningar från början. Mer och bättre undervisning krävs.

Mer tid i skolan är också vad Alliansregeringen och Folkpartiets Jan Björklund föreslår i dag (se t ex SvD/TT och SR 1, SR 2). Förlängd grundskola med ett första år är odramatiskt med den redan utbyggda sexårsverksamheten, men viktigt inte minst för de absoluta grundkunskaperna att kunna läsa, skriva och räkna. Obligatorisk sommarskola är jämte ett extra skolår för dem som ändå inte når gymnasiebehörighet angelägna reformer just för en del av de elever som har ett tuffare utgångsläge.

Tidigare skolstart är bra – men vi behöver också utnyttja tiden under skolåren och skoldagarna bättre. Många vittnar om de många håltimmarna längre fram på högstadiet och gymnasiet. Bättre schemaläggning kunde ge många fler undervisningstimmar utan att förlänga skoldagen.

Många lektioner i svensk skola blir heller inte ens av. Inställda lektioner är ett rent slöseri med tid och resurser. Eleverna har rätt till undervisning, och en undervisningsgaranti är något Folkpartiet driver, inte minst i Stockholm, och inte minst tack vare min Kungsholmsliberala kamrat Charlotta Schenholm som gjort praktisk politik av egna och andras föräldraerfarenheter.

Mer undervisning är bra – men den måste också hålla rätt nivå. Tillräckligt många och bra lärare är en grundförutsättning. Bättre lärarutbildning, bättre villkor och bättre karriärmöjligheter för lärarna är A och O för att alla de viktiga skolreformer som sjösatts de senaste åren ska kunna få effekt.

Politikerna ska ge förutsättningarna, det är skolledare och lärare som ska fylla skolan med innehåll. Och politiken borde också ta ett steg tillbaka – genom att överföra huvudmannaskapet för skolan från kommunerna, åter till staten.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s