Fira Sverige i coronans tid

Coronapandemin stoppar vårt traditionella nationaldagsfirande. Nästa år hoppas jag vi kan samla tusentals Kungsholmsbor och andra i Rålambshovsparken igen.

Som så mycket annat får nationaldagsfirandet ske i det lilla, privata formatet – och digitalt, på nätet. Digitalt blev också årets nationaldagstal från mig som Kungsholms-ordförande. Här ser ni en kortversion av filmen, och kan läsa mitt tal. Längst ned hela det filmade talet.

 

En annorlunda 6 juni

I dag är det Sveriges nationaldag och vi är vana att kunna fira den tillsammans. Här i Rålambshovsparken brukar det vara fullt av stånd med utställningar, mat, försäljning – och tusentals kungsholmsbor och andra som vill fira 6 juni. I år är det annorlunda, som så mycket annat i coronans tid.

Vi som vill fira Sverige, vår gemenskap, vårt öppna samhälle, vår demokrati, vår solidaritet och vår frihet – vi får göra det på andra sätt. Men att vi gör det, att vi firar Sverige och den svenska öppenheten, är nog så viktigt. Det är så vi kan försvara och stärka det samhälle vi delar och vill leva i.

Det viktigaste sättet att uppmärksamma Sverige och det svenska är kanske att vi, i coronans och pandemins tid, tar ansvar för oss själva och för varandra. Visar omtanke.

Att vi tar ansvar genom att visa hänsyn, inte träffa personer i riskgrupper även om det känns tufft, som för min del som inte får träffa stora delar av min familj under lång tid. Att vi tar ansvar genom att hålla avstånd ute på promenad och i affären, och på uteserveringen. Undvika kollektivtrafiken. Och förstås. Tvätta händerna. Noggrant och ofta.

Att vi visar omtanke inte minst om de som måste isolera sig, anhöriga men också andra, kanske äldre grannar. Genom att hjälpa till att handla eller bara säga hej, föra ett samtal – på säkert avstånd – som ger en smula vardag och gemenskap mitt i denna exceptionella tid. Ensamheten, den sociala isoleringen, blir ett än värre problem när isolering präglar stora delar av samhället och är ett måste för många.

Genom att ta ansvar och visa omtanke skyddar vi äldre och andra i riskgruppen, och vi hjälper de hjältar som kämpar dygnet runt i vården och omsorgen, men även i andra samhällsviktiga verksamheter. Även om pandemistormen verkar avta något i styrka är trycket fortfarande mycket högt och många framför allt i vård och omsorg arbetar fortfarande mycket, mycket hårt. För allas vår skull.

I den kommunala verksamheten som vi i Kungsholmens stadsdelsnämnd ansvarar för, finns några av de hjältarna. I socialtjänsten, som liksom alltid stöttar de personer som är i behov att skyddsnät – extra viktigt i tider då inkomster tryter och risken för våld och annan utsatthet kan öka.

I verksamheten för personer med funktionsnedsättning, vars vardag också förändrats och vars boende måste förbli tryggt. I förskolan, som håller öppet och gör att barn får behålla sitt sociala sammanhang, och att föräldrar kan gå till jobbet och utföra viktiga uppgifter som håller vårt samhälle igång. I våra parker, där städning, information och skötsel blir särskilt viktigt, för att motverka smittspridning och för att många fler kommer vara hemma i stan i sommar och behöver nyttja våra gemensamma gröna vardagsrum för frisk luft, motion och omväxling.

Och förstås, i äldreomsorgen, där man står i frontlinjen för att skydda äldre från coronaviruset, eller vårda de som tyvärr drabbats av covid-19 på våra äldreboenden. Det är ett enormt jobb man gjort, som innebär att man lyckats hejda smittspridning, skydda många äldre och, även om äldre gått bort i förtid på våra boenden till följd av covid-19, också innebär att många – de flesta – insjuknade äldre faktiskt tillfrisknat och att de flesta av våra äldreboenden kunnat förklaras fria från smitta.

Vi tänker på de som drabbats av corona, på de som insjuknat och framför allt tänker vi på alla de som avlidit i förtid till följd av covid-19, och deras anhöriga som förlorat sina nära alltför tidigt.

För deras skull, för vårdens skull och för allas vår skull blir det en annorlunda 6 juni i år. Utan folkfest och glatt nära umgänge. Men jag hoppas ni kan glädjas och firas i era familjer och med era allra närmaste, där ni är. Hemma eller – med tillräckligt avstånd – i en av våra vackra parker. Kanske här på gräsmattan i Rålambshovsparken.

Och jag hoppas att vi ses här om ett år, för en riktig nationaldagsfest, 6 juni 2021. Då ska vi fira att vi har besegrat pandemin.

Till dess håller vi ut, håller avstånd – och håller därmed ihop. Vi värnar vår frihet genom att visa omtanke och ta vårt ansvar.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s