Norr Mälarstrand vid Preem – vad ska platsen heta?

Kajen nedanför Kungsholmstorg är en plats med stor potential. Kajplanen borde utvecklas – och få ett namn. Holger Bloms plats? Katarina Taikons plats? Eller kanske helt enkelt Kungsholmskajen? Vad tycker du?

NAMNLÖS PLATS. Poserar med jetlag i uppfriskande svensk försommarblåst på Norr Mälarstrand
NAMNLÖS PLATS. Poserar med jetlag i uppfriskande svensk försommarblåst på Norr Mälarstrand ”vid Preem-macken”.

Norr Mälarstrand är en av Stockholms vackraste sträckor, och ett av stadens bästa lägen finns på kajen nedanför Kungsholmstorg. Hela det uppskattade park- och promenadstråket har potential att utvecklas, och det gäller i synnerhet platsen vid kajen i dess mitt. En plats som konstigt nog saknar ett vedertaget och allmänt bekant namn. Det vill jag ändra på, och har därför tagit initiativ till en namntävling vilket Vårt Kungsholmen och Stockholmdirekt uppmärksammar.

Folkpartiet vill utveckla Norr Mälarstrand på ett sätt som skapar mer folkliv och samtidigt tillvaratar de stora värdena i vattnets öppenhet, tillgänglighet och vyer.

Diskussionen går nu hög om ett aktuellt förslag som skulle ta upp större delen av vattenytan längs kajen med fasta installationer (en diskussion som jag skrev och uttalade mig för lokaltidningen om förra veckan).

En plats namn har betydelse för dess identitet och utveckling. En plats som inte ens har något namn är svår att skapa fokus kring. Vad ska vi kalla ”platsen vid Preem-macken”?

Detta toppenläge förtjänar ett toppennamn. Något med geografisk koppling, som Riddarfjärdstorget/plan? Södra Kungsholmstorg? Kungsholmskajen? Eller en känd person med anknytning till Stockholm och Kungsholmen – kanske Yngve Larsson, om han inte får sin park vid Stadshuset? Han var ju verksam redan då Norr Mälarstrand anlades i början av 40-talet. Eller är det dags för den legendariske stadsträdgårdsmästaren Holger Blom, som stod bakom just Norr Mälarstrands-parken (bland mycket annat). Ett alternativ är ett namn med internationell koppling eller som uppmärksammar mänskliga rättigheter. Kanske Katarina Taikons plats, för att uppmärksamma en person som haft stor betydelse för en av Sveriges och Europas mest förföljda grupper, romerna, vars utsatta situation är smärtsamt och brännande aktuell i dag?

Var med och kom med förslag! Vad tycker du att platsen vid macken ska heta? Du kan mejla lokaltidningen Vårt Kungsholmen på vk@direktpress.se, med ärenderad ”Namnförslag”.

* * *

Uppdatering 13 augusti: Ett 30-tal namnförslag kom in och sex finalister har valts ut. Läs mer hos Vårt Kungsholmen. Du kan rösta på lokaltidningens Facebook-sida eller via mejl till vk@direktpress.se

En kommentar på “Norr Mälarstrand vid Preem – vad ska platsen heta?”

Lämna en kommentar