Provocerande klotteroffensiv i Stockholm

Skadegörelse med illegalt målad graffiti ökade med 60 procent i Stockholm i april. Det är sorgligt att vissa väljer att provocera stockholmarna med att vandalisera vår gemensamma stadsmiljö.

KOSTSAMT. Klottersanering kostar Stockholms stad 15 miljoner och SL drygt 100 miljoner per år.
KOSTSAMT. Klottersanering kostar Stockholms stad 15 miljoner och SL drygt 100 miljoner per år. Holger Ellgaard/Wikimedia.

Från 500 till 800 anmälningar om skadegörelse från stockholmarna: klotteranmälningarna ökade med 60 procent i april 2014 jämfört med april 2013. Det sägs vara resultatet av en ”apriloffensiv” på initiativ av gatukonstnären Hop Louie, och som gick ut på att utmana stadens klotterpolicy (SR Stockholmsnytt).

Jag är absolut motståndare till alla former av vandalisering och klotter. Där ingår all graffiti som målas illegalt, på andras egendom, privata hus, elskåp, stadens eller landstingets/SL:s fastigheter. Man kan tycka att graffitimålningarna är hur vackra och häftiga som helst – många andra gör inte det.

Färgerna kan också ha rent destruktiv inverkan på ytorna som målas. Och saneringen kostar hundratals miljoner kronor om året.

LEGAL GRAFFITI. "Fascinate" i Bromsten, målad 1989 av "Circle" och "Tarik", med fastighetsägarens tillåtelse. Bild Holger Ellgaard/Wikimedia.
LEGALT. ”Fascinate” i Bromsten. Holger Ellgaard/Wikimedia.

För mig är det oerhört viktigt att skilja på klotter, vandalisering och illegal målning – och graffiti som konstform. Ett nej till klotter och skadegörelse är inte ett nej till graffiti, eller en värdering av konstformen och den konstnärliga kvaliteten i olika verk. Sådant kan och ska vi inte avgöra politiskt.

Till lagliga uttryck hör t.ex. den omtalade graffitikonstverket ”Fascinate” i Bromsten, som målades med fastighetsägarens tillåtelse – och som nu ska bevaras fast huset det målats på ska rivas. Dit hör också det som målas inomhus, på väggar eller dukar.

Problemet tycks vara att graffiti ofta har en koppling till det illegala. Enligt vissa, och i vissa delar av graffitikulturen, verkar det vara en stor del av själva konstformen att den utövas illegalt, att man är en ”underground”-rörelse i konflikt med samhället. Och söker man sådana konflikter så får man dem naturligtvis.

Vi kan aldrig kompromissa med stadens avståndstagande från allt som är illegal graffiti, från vandalisering och skadegörelse. Det är stockholmarnas gemensamma offentliga miljö, och ofta enskilda egendom, som det handlar om. OCh det är stockholmarna som värnar den främst, vilket märks genom klotteranmälningarna. Graffitimålare som utmanar stadens klotterpolicy vill provocera politiker och poliser – men de provocerar framför allt majoriteten av stockholmarna.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s